Világgazdaság

Giró-Szász szerint nem blokkolta az EU Paksot, Navracsics szerint igen

Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár  az MTI-nek. Az MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az blokkolta volna az atomerőmű építését.

Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Az Indexnek nyilatkozva Navracsics Tibor EU-biztos ennek az ellenkezőjéről beszélt: ő azt állítja, hogy az Európai Bizottságban megegyeztek a paksi bővítés blokkolásáról.

A Financial Times arról ír: az Euratom és a paksi bővítést irányító Roszatom között a nukleáris fűtőanyag importjáról alakult ki vita. Az Euratom problémája az volt, hogy Magyarország egyedült Oroszországtól hozott volna nukleáris üzemanyagot.

Az Euratomnak engedélyezni kell minden hasadóanyag-importot.

Az Euratom elutasította a magyarok kérelmét, ezt Magyarország megfellebbezte. A Financial Times három forrásra hivatkozva azt állítja: az Európai Bizottság egyértelműen az Euratom mellé állt az ügyben. Ezzel megakadályozhatják a 12 milliárd eurós magyar-orosz üzletet, de legalábbis komoly egyeztetésekre lesz szükség, és változtatásokra a szerződésben.

Az FT arról ír: titkos tárgyalások után hozta meg a végleges döntést az Európai Bizottság. A projekt folytatásához az orosz félnek kellene változtatni a szerződés feltételein a lap szerint.

Szociális kiadások Raiffeisen paksGiró-Szász András