Világgazdaság

Menesztették az RTL Klub vezérigazgatóját

Azonnali hatállyal menesztették Dirk Gerkenst.

Azonnali hatállyal menesztették Dirk Gerkenst, az RTL Klub vezérigazgatóját - jelentette be az RTL Csoport.

Gerkens helyét Andreas Rudas, az RTL Csoport térségért felelős alelnöke veszi át. Rudas kinevezése az Index szerint csak átmeneti időszakra szól, ameddig nem találják meg a végleges megoldást. A kreativ.hu arról ír, hogy a vállalatot 2001 óta vezető Dirk Gerkensnek vezető beosztást ajánlottak az RTL Csoporton belül, de egyelőre nem tudni, elfogadta-e a lehetőséget.

Gerkens távozását az elmúlt hetekben már többször is pedzegette a sajtó, miután a reklámadóról kezdett egyezkedni a kormány és az RTL csoport. A korábbi információk arról szóltak, hogy nincs közvetlen összefüggés a kormány reklámadóval kapcsolatos álláspontjának változása és az RTL Klub vezérigazgatójának távozása között. Mint írták, Dirk Gerkens távozásában egyéb, nem részletezett körülmények is közrejátszanak. A Népszabadság februári információja szerint Dirk Gerkens után Kolosi Péter lehet az RTL Klub új vezérigazgatója. A Figyelő ekkor arról írt, hogy Dirk Gerkens utódja a jelenleg az RTL Klub és a tematikus csatornák reklámidejét értékesítő R-Time média-kereskedőhálózat vezetője, Vidus Gabriella lesz.

Eközben teljes a tanácstalanság a hazai reklám- és médiapiac szereplői között reklámadó-ügyben. Annyi valószínűnek látszik, hogy az RTL-nek nem kell a mostani 50 százalékos adót fizetnie, de hogy pontosan milyen kulcs lesz, arról még csak néhány, egymásnak is ellentmondó kormánypárti nyilatkozatot hallhattunk.

A jelenleg hatályos adószabályok szerint 0,5 milliárd forint alatt 0 százalékos a kulcs, de 5 milliárd forintig is csak 1 százalék, miközben 10, 20, 30 és 50 százalékos kulcs is létezik, utóbbi 20 milliárd forint felett. Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elnöke szerint 5 százalékos drágulás várható a hirdetési piacon, amit végül a fogyasztó fog megfizetni.

Dirk Gerkens a legbefolyásosabb magyarországi médiaszemélyiség évek óta: régóta ő vezeti a Marketing&Média és a szakmai zsűri által összeállított „Top 50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban” listát. Gerkens a legutóbbi listán Simicska Lajos és Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója előtt végzett az első helyen.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzetközi konfliktusok Simicska Lajos EKB Recep Tayyip Erdogan tech makroadatok dirk gerkensRTL Klub ERSTE Alapkezelő Zrt. Lázár János Ukrajna MTVA Orbán Viktor Aszódi Attila Oroszország Auchan autóipar Apple energetika RTL Klub makromutatók Európai Parlament mezőgazdaság Quaestor Lidl Állami Számvevőszék BMW Adórendszer Magyarországon Buda-Cash tömegközlekedés