Ötéves lett a Richter Aranyanyu Díj, amely az idei évben már a szociális területen dolgozó nők munkáját is elismeri – mondta lapunknak Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

A vállalat már öt éve működteti a Richter a nőkért elnevezésű programját, melyen belül a Terézanyu Klub, a Terézanyu pályázat és a Richter Aranyanyu Díj is olyan nők előtt tiszteleg, akik csekély erkölcsi és anyagi megbecsülés mellett odaadó munkát végeznek. A jubileumi év megünneplése alkalmából ezért nem csak az orvos, pedagógus és az egészségügyi szakdolgozó kategóriákban lehet elismerést kapni, hanem a szociális területen munkát vállaló nőket is jelölhetik a díjra.

Beke Zsuzsa úgy véli, az új kategória létrehozása megfelelő kezdeményezés annak érdekében, hogy a vállalat ráirányítsa a figyelmet a szociális területen dolgozó nők helyzetére. A Richter fontosnak tartotta, hogy a szociális szakembereket is díjazza, hiszen a szakma presztízse folyamatosan csökken. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint körülbelül 75 ezer ember dolgozik a szociális szférában, körülbelül 80 százalékuk nő.

Beke Zsuzsa kiemelte, hogy a Richter nem csak a díjra jelölt nőkre figyel, hanem a cégen belül is számos eszközzel kívánják a női munkavállalókat segíteni. Így például bizonyos pozíciókban a teljes munkaidőn túl a részmunkaidőre és a kötetlen munkavállalásra is lehetőséget biztosít a vállalat. Ezen felül nagy segítséget nyújt az a céges óvoda, amely minden anya számára megoldhatóvá tette a korábban komoly problémát jelentő gyermekelhelyezést. A gyesről visszatérő édesanyák 85 százaléka tartós alkalmazásban marad a vállalatnál.

Mindez a Richter cégkultúrájának köszönhető, hiszen a nők munkavállalását és vezető pozícióba kerülését teljes mértékben támogatják. „A cég értékként kezeli a humán erőforrást, a Richternél a női középvezetők száma elérte az 50 százalékot. Én úgy látom, az elmúlt öt évben olyan társadalmi paradigmaváltás történt, ami kedvezően hatott a női munkavállalókra” – mondta Beke Zsuzsa, aki hozzátette, a Richter példáját nagyon sok multinacionális vállalat is magával hozta Magyarországra, ezért pozitív irányba fejlődik a magyar vállalati kultúra.

Százezernél is több szavazat

A Richter Aranyanyu Díja olyannyira sikeres, hogy négy év alatt több mint százezren ismerték el szavazatukkal azoknak a nőknek a munkáját, akik saját közegükben fejtenek ki áldozatos tevékenységet nap, mint nap. Eddig 28-an vehették át a díjat, köztük orvosok, egészségügyi szakdolgozók és pedagógusok. A díj alapítói, Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt., illetve a zsűri tagjai szeptember 15-ig várják a jelöléseket.