Világgazdaság

A versenyhivatal engedélyezte a Total Hungaria eladását

felvásárlás A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Zentraleuropa LPG Holding GmbH közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Total Hungaria Kft. felett.

Az UGI Corporation által irányított vállalkozáscsoportba tartozó Zentraleuropa LPG Holding, illetve magyarországi tagja, a Flaga Gáz Kft., mind a Total Hungaria palackos és tartályos PB-gázt, valamint PB-gáz-alapú autógázt értékesít.

A Total Hungaria Kft. emellett vezetékes PB-gáz-szolgáltatást is nyújt kilenc, a vezetékes földgázellátásba be nem kötött magyarországi településen. A versenyhivatal szerint együttes piaci részesedésük meghaladja a 20 százalékos mértéket az egyes hazai PB-gáz-termékek piacainak mindegyikén, és ez versenyaggályokra adhatna alapot.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy ennek ellenére a felvásárlást követően nem kell számolni káros versenyhatásokkal, hiszen nem valószínűsíthető, hogy az összefonódás következtében bővülő UGI-csoport ki tudná ezt használni az árak emelésével akár egyoldalúan, akár koordinatív módon a vevők kárára.

A értékelése szerint mindhárom érintett piacon azonos piaci részesedésű versenytársai maradnak, és az autógáz esetében a piacvezető versenytárs az összefonódást követően is messze a legnagyobb piaci részesedésű vállalkozás lesz. Ezen túlmenően a GVH szerint a legfőbb versenytárs piaci érdekérvényesítő képességét növeli az is, hogy a PB-gáz-termékekhez szükséges alapanyagok egyedüli magyarországi előállítója.

logisztika Nemzetközi konfliktusok raktározás Panasonic tech Vállalati jelentések sport Külföldi lapvélemények Bűnügyek Daimler Reklám és Média Részvénypiacok Élelmiszerpiac A munka világa hitel Deviza- és árupiac Zöld ügyek GDP-adatok Gazdák és termelők Botrányok a politikában menekültek Európai Unió EU aloldal ingatlanpiac áruszállítás Gazprom Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon