A Sziriza a voksok 35,4 százalékát szerezte meg, míg az Új Demokrácia 28,2 százalékot. Ez alig tér el az utolsó, januárban rendezett parlamenti választás végeredményétől. Evangelosz Meimarakisz, az Új Demokrácia vezetőjét ennyi már meggyőzte: az urnazárás után alig két órával elismerte vereségét.

A görög választási rendszer szerint a győztes automatikusan kap plusz ötven mandátumot a 300 fős parlamentben, így pedig az önálló kormányzáshoz legalább 38 százalékos eredményt kellene elérnie valamelyik pártnak. Ez azt is jelenti, hogy hiába nyert a Sziriza, januárhoz hasonlóan koalícióra kényszerülhet. A harmadik helyre befutó szélsőjobboldali Arany Hajnal nem jöhet szóba, és a Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprasz azt is kizárta, hogy az Új Demokráciával kormányozzon.

Igaz, korábban vélhetően nem is számított arra, hogy egy ilyen koalícióra kényszerülhet. Az ellenzéki Új Demokrácia ugyanis villámsebességgel hozta be az elmúlt hetekben a Sziriza előnyét. Pedig Alekszisz Ciprasz kormányfő augusztus 20-i lemondását nem titkoltan az motiválta, hogy népszerűségét kihasználva újabb mandátumot kaphat, ám immár lerázhatja magáról pártjának radikális baloldali képviselőit, akik elutasították a júliusban megkötött hitelmegállapodást.

A 86 milliárd eurós hitelt előirányzó kiegyezés, pontosabban az abban lefektetett szigorú intézkedések – az adóemelésektől a privatizáció felpörgetéséig – megkötik a kezét mindenkinek, aki kormányra kerül. A hitelezők azt legalább megnyugodva vették tudomásul, hogy mind az Új Demokrácia, mind a Sziriza világossá tette a kampányban: tartja magát a megállapodáshoz.

A jóslásokat a voksolás előtt nemcsak az nehezítette, hogy a Sziriza és az Új Demokrácia fej fej mellett vezette a közvélemény-kutatásokat, de az is, hogy rendkívül magas, 30 százalék körüli volt a bizonytalanok aránya. A pártvezetők utolsó pillanatig tartó győzködése azonban nem feltétlenül hatott rájuk: a választás szokatlanul alacsony részvétel mellett zajlott. A tízmillió görög választópolgárnak alig több mint fele járult az urnákhoz.