Világgazdaság

Berlin azonnali segélyt nyújt a Szíria környéki menekülttáboroknak

Németország azonnali pénzügyi segítséget nyújt a Szíria térségében fekvő menekülttáborok helyzetének javítására, a támogatás révén félmillió ember élelmezését lehet biztosítani 3 hónapon keresztül - mondta egy vasárnapi lapinterjúban a német kormány nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.

Gerd Müller a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta: a kormány az utóbbi két évben (a jelenlegi törvényhozási ciklus kezdete óta) 1,5 milliárd euró közpénzt fordított a Törökországban, Jordániában és Libanonban menekülttáborban élő szíriaiak helyzetének javítására. Így a német állam támogatása révén tud iskolába járni 60 ezer Libanonban élő szíriai gyerek, Jordániában pedig 800 ezer menekült vízellátását és 200 ezer menekült áramellátását oldották meg német támogatással.
   
A menekülthullámokat kiváltó okok kezelését szolgálja a minisztérium sok további programja is, és a 2017-ig tartó ciklus végéig 12 milliárd eurót fordítanak erre a célra.
   
"A menekültek támogatására a származási országokban fordított minden egyes euróval annak a többszörösét takarítjuk meg a németországi menekültügyi ellátásban" - emelte ki a miniszter.
   
A tárca számításai szerint Szíriában és a polgárháború sújtotta ország körüli térségben akár húszszoros is lehet a támogatás révén kifejtett hatás a németországi menekültügyi ellátáshoz képest - mondta Gerd Müller, rámutatva, hogy a közel-keleti térségben egy gyerek taníttatása hetente 10 euróból megoldható, míg Németországban több nagyságrenddel nagyobb összegre van szükség.

A bajor konzervatív CSU politikusa elmondta: Németország nem nézheti tétlenül, hogy a szíriai polgárháború elől elmenekült emberek ellátását helyben összehangoló ENSZ-szervezeteknek elfogyott a pénze, a kormány ezért 20 millió euró gyorssegélyt nyújt az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP).
   
"Remélem, hogy más országok követik a példánkat" - mondta Gerd Müller.
Megismételte azt a már korábban is hangoztatott követelését, hogy az EU indítson egy 10 milliárd eurós programot a menekültválság kezelésére Szíriában és a menekülteket befogadó szomszédos országokban. "A pénz rendelkezésre áll, ott van az uniós fejlesztési alapokban" - mutatott rá a német miniszter.

 

Németország DK-ügyek azonnali segélyMSZP-ügyek menekülttábor Szíria Európai Unió