Világgazdaság

Milliárdokat ígér az államtitkár tanuszodákra

A kormány tavaly és idén összesen hatmilliárd forintot biztosított tornatermek és tornaszobák kialakítására, a következő évben pedig újabb hárommilliárd forintot különítenek el e célra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence a parlament honlapján közzétett válasza szerint első ütemben 25 településen 3 tornaszoba, és 22 különböző típusú tornaterem kialakítását kezdték meg.

A fejlesztések célja vagy a hátrányos és halmozottan hátrányos területeken a köznevelés infrastruktúra-fejlesztés alapvető feltételeinek biztosítása, vagy a megnövekedett gyermeklétszám miatt szükségessé váló, hiánypótló jellegű ingatlanfejlesztés és -bővítés - közölte az államtitkár.

Az államtitkár a szocialista Bangóné Borbély Ildikó szintén e témában feltett kérdésére rögzítette: a mindennapos testnevelésórákat minden intézményben megtartják, és azok zavartalan megtartása érdekében szükség esetén a köznevelési intézmények fenntartói egyéni megállapodásokat kötnek a településen található, megfelelő infrastruktúrával rendelkező intézményekkel, civil szervezetekkel, sportegyesületekkel annak érdekében, hogy a jelenleg tornateremmel, tornaszobával nem rendelkező iskolák is megfelelő körülmények között tudják megtartani a testnevelés órákat.

Egy másik, a tornaterem és uszodaépítésre vonatkozó kérdésre az államtitkár rögzítette: a tornateremprojektek azoknál a településeknél, melyek jogerős építési engedéllyel rendelkeznek 2016 október végéig fejeződhetnek be.

Az uszodaépítéssel kapcsolatban a parlamenti államtitkár közölte: 2015 októberétől kezdik el építeni huszonhárom településen a tanuszodákat, melynek a típustervei már megvannak, ezek alapján készülnek a kiviteli tervek. A korábbi tervekkel ellentétben a hárommilliárdos állami támogatás mellé nem kell egymilliárdos önrészt vállalniuk az önkormányzatoknak, a projekteket teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozza a kormány.

oktatásLázár János menekültek uszoda