Világgazdaság

Agyondolgoztatott futárok perelik az Amazont

Beperelték az Amazon internetes áruházat a Prime Now szolgálatásának keretében dolgozó futárok. Az illetékes kaliforniai bíróságnak azt kell majd eldöntenie, hogy a négy felperes szerződéses partnernek, vagy pedig egyszerű alkalmazottnak számít-e, mivel nem mindegy, megbízójuk, illetve munkaadójuk mekkora közterhet fizet utánuk a szövetségi költségvetésbe, és milyen jogok illetik meg őket. (Hasonló okokból perelik kaliforniai „sofőrjei” az Ubert.)

A Los Angeles-i futárok annak kimondását kérik, hogy az Amazonnál rendelt áruk házhozszállítását minősítsék munkaviszonynak, emellett üzemanyag-visszatérítésre és más juttatásokra is igényt tartanak.

Felpanaszolták, hogy az Amazon olykor hat-hét napon át is folyamatos szolgálatra osztja be őket. A két órán belüli ingyenes házhozszállítást végző Prime Now futárokat a Scoobeez nevű cégen keresztül látja el munkával az Amazon, amely egyelőre mélyen hallgat.

A The Wall Street Journal számításai szerint ha munkavállalóként kellene az Amazonnak kezelnie a futárokat, akkor az a bérköltségek 20-40 százalékos növekedéséhez vezetne.

 

Simicska Lajos MTVA perAudi Jobbik-ügyek menekültek Bod Péter Ákos Amazon kgfb Fidesz-ügyek