Világgazdaság

Az IMF leállíthatja a hitelfolyósítást Ukrajnának

Bizonytalanná vált, hogy az IMF folytatja-e a hitelfolyósítást Ukrajnának, mert a kijevi törvényhozás elé olyan adóreformcsomag kerülhet jóváhagyásra, amellyel nem ért egyet a washingtoni székhelyű intézet.

Az ukrán parlament adópolitikai bizottságának vezetője azt mondta, hogy olyan adóreform-javaslatot kívánnak a törvényhozás elé terjeszteni, amelyet elutasít a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF ukrajnai képviselője szkeptikus a képviselők által kidolgozott tervezet kapcsán. Jelezte egyben: a szervezet szakértői november elején Kijevbe utaznak, és készek az adóreformról egyeztetni. Amennyiben ezt az ukrán törvényhozás nem várja meg, akkor az IMF kénytelen lesz bejelenteni, hogy ebben a formájában nem támogatja az adóreformot.

Ez azzal járhat, hogy az IMF leállíthatja Ukrajna hitelezését - jelezte az ukrán parlament adópolitikai bizottságának vezetője. Az ukrán pénzügyminisztérium által elvégzett számítások szerint, ha a parlament a jelenlegi elképzelések szerint fogadja el az adóreformot, az csaknem 9 milliárd dollárral csökkenti a költségvetés bevételét.

Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg.

Az IMF küldöttségének október elején záródott egyhetes ukrajnai vizsgálódása után azonban nem született megállapodás a mentőcsomag újabb hitelrészletének felszabadításáról. A múlt héten az IMF azt közölte, hogy szakértői az október 25-i helyhatósági választások után térnek vissza Kijevbe.

Nemzetközi konfliktusok Őszi ülésszak Lakossági energia és üzemanyagárak hivatali visszaélések turizmus közbeszerzések tech IMF Vállalati jelentések sport Tőzsdei elemzések Orbán Viktor Bűnügyek energetika görög adósság mezőgazdaság brókerbotrány Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Gazdák és termelők menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek EU aloldal ingatlanpiac MÁV korrupció