Világgazdaság

Az energia fogja az ipar költségeit

Tavaly összességében 0,9 százalékkal csökkentek az ipar termelői árai Magyarországon – derül ki a KSH jelentéséből –, mindenekelőtt a nyersanyagárak zuhanásának következtében. A gyengülő forint mellett az exportértékesítések árai összeségében 0,3 százalékkal emelkedtek, míg a belföldi értékesítésnél 0,9 százalékkal visszaestek. A legnagyobb mértékben az energiatermelő ágazatok árai mentek lejjebb tavaly a belföldi értékesítésben, 6,3 százalékkal (miután már 2014-ben is 5,4 százalékkal csökkentek). A beruházási javakat, illetve a tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,3 százalékos, illetve 1,4 százalékos áremelkedést mutatott a statisztika.

Az ipar árainak alakulásában az energia játszotta a főszerepet. Tavasszal, nyár elején ugyan még úgy tűnt, a munkaerőköltségek növekedése emelni fogja az árakat – a 12 hónapos árindex júniusra 1,5 százalékosra emelkedett –, ám a zuhanó olajárakkal visszatért a csökkenő trend. Decemberben az ipari termelői árak már 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, a belföldi értékesítési árak ezen belül 2,8, az exportértékesítési árak 0,5 százalékkal mérséklődtek.

Az elmúlt évben a belföldi árakat minden bizonnyal az állami megrendelések teljesítői emelhették a leginkább, mindenesetre a 12 havi árindex az „egyéb jármű gyártása” szakágazatban 11 százalékos volt (ehhez képest az exportban 1,9 százalékos volt ugyanitt a növekedés). Jól teljesítő ágazatnak számít a bányászat is: itt az árak tavaly átlagosan 6,4 százalékkal emelkedtek belföldön, aminek a hátterében ismét csak az „egyéb bányászat” belföldi értékesítési árainak jelentősebb növekedése áll. Ez a kőfejtést rejti: a kitermelők itt is az állami keresletre alapozva emelhették áraikat.

Érdemben emelkedtek a gyógyszergyártók árai: a belföldi értékesítésben 2,4, az exportban 4 százalékkal. A feldolgozóiparban átlag 0,6 százalékos árcsökkenést regisztráltak, ez az exportárak 0,3 százalékos növekedéséből és a belföldiek 3,3 százalékos mérséklődéséből tevődik össze. A legfontosabb ágazat, a járműgyártás árai átlag 0,3 százalékkal nőttek (a nagyobb súlyú exportértékesítésnél 0,2, a belföldinél 0,8 százalék volt a növekedés).

Hillary Clinton tech makroadatok makromutatók Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac A munka világa hitel Rand Paul Európai Unió ingatlanpiac Egészségügy - Gyógyítás