Világgazdaság

Korán örülne az EKB

Januárban az előző havi szint duplájára, év/év alapon 0,4 százalékosra emelkedett az az eurózónában az Eurostat adatai szerint, ez 2014 októbere óta a legmagasabb szint. Ennek ellenére az elemzők többsége úgy véli, az Európai Központi Bank (EKB) ettől még folytatni fogja, sőt felerősíti a lazítási politikát, mert ez a szám még nagyon messze van a „valamivel 2 százalék alatti” célszámtól. Ezt utoljára 2013 februárjában sikerült elérni, az utóbbi másfél évben pedig az olajárak összeomlása valószínűtlenné tette, hogy akár csak megközelítsék.

Az inflációt most is az olajárak nyomták a leginkább lefelé, pedig a bázishatás már jórészt kiesett. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció 1 százalék lett, szemben a decemberi 0,9 százalékkal, amit azzal magyaráznak az elemzők, hogy a bérek emelkedése az eurózóna számos országában kezdi éreztetni a hatását az árakon is.

A továbbiakra nézve azonban nem sok jót ígér – legalábbis ami a teljes adatot illeti –, hogy januárban ismét nagyot zuhantak az olajárak, így sok elemző arra számít, hogy márciusban, amikor újabb lazítás is várható, az EKB ismét lefelé módosítja inflációs prognózisát.

Politikai közvélemény-kutatások makroadatok Oroszország makromutatók Marco Rubio