Világgazdaság

Nem adja fel az Uber a magyar piacot

Az Uber folytatja magyarországi tevékenységét – mondta Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője egy csütörtöki sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy megszületett az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a hatóság levegye az uberesek rendszámtábláját.

Az Uber nem taxi; nem rendelkezik diszpécserközponttal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik – sorolta Fekete, aki azt is hozzátette, hogy az Uber központi rendszere minden út után elektronikus számlát generál, és minden út biztosítva van 1,5 milliárd forint értékben. Az Uber-sofőrök folyamatosan váltják ki az engedélyeket – tette hozzá Fekete. Mára már ráadásul – érvelt – nincs olyan sofőr, akinek ne lenne engedélye a tevékenység végzésére, vagy ne lenne folyamatban az eljárása. Jelenleg 1200 Uber-sofőr van, számukat az év végére kétezerre kívánják növelni.

Fekete szerint a vezetőivel jó a kapcsolatuk, és a társaságnak van megoldási javaslata az adózással kapcsolatban. Az Uber alvállalkozóinak rendelkezniük kell vállalkozói adószámmal – emelte ki Fekete, aki arra a felvetésre, hogy a számlát adók nagy részének tevékenységi körében viszont nem szerepel a személyszállítás, azt válaszolta, hogy az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, egy informatikai cég, és olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek.

schiffer andrás