Világgazdaság

Ismét rekordot hozott a Fundamenta

A Fundamenta-Lakáskassza tavaly 538 milliárd forint értékben értékesített lakásszámlát, miközben 158 ezer szerződést kötött.

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 2015-ben 538 milliárd forint értékben értékesített lakásszámlát, szemben az egy évvel korábbi, hozzávetőlegesen 435 milliárddal, miközben 158 ezer szerződést kötött – jelentette be a lakás-takarékpénztár mai sajtótájékoztatóján Gergely Károly elnök-vezérigazgató.

Az átlagos szerződéses összeg 11 százalékkal nőtt egy év alatt, az új ügyfelek kétharmada a maximális, 20 ezer forintos havi befizetés mellett döntött. A hosszú futamidejű – 8-10 éves megtakarítási időszakra kötött – szerződések részaránya emelkedett tavaly, amely jelentős mértékben a Fundimini Gyerekszámla bevezetésének köszönhető. A társaság tovább növelte saját értékesítési hálózatát is: a Személyi Bankár hálózat tavaly már több mint 2200 értékesítési munkatársat számlált, amellyel a Fundamenta rendelkezik a legnagyobb pénzügyi közvetítői hálózattal a piacon.

A Fundamenta – hangzott el – tavaly is jelentős szerepet vállalt a lakáshitelezési piac élénkítésében: a 89 milliárd forint értékben nyújtott lakáshitel az előző évit 30 százalékkal haladta meg, és a hazai lakáshitel-piac nagyjából 25 százalékát adta.

Gergely Károly kiemelte: a Fundamenta tavaly 175 milliárd forintot folyósított ügyfeleinek, amely a nagyjából 0,5 százalékának felel meg. Ez az összeg 6,6-szorosa az ügyfeleknek tavaly jóváírt állami támogatásoknak – azaz minden elköltött állami forint 6,6 forint beruházást indukált a lakás-takarékpénztáron keresztül.

A társaság adózás előtti eredménye – hasonlóan 2014-hez – 9 milliárd forintot ért el, miközben az adózás utáni eredmény 6,8 milliárdról 6,5 milliárd forintra mérséklődött. A Fundamenta ugyanakkor – hangzott el – továbbra is visszafogott osztalékpolitikát követ, hiszen az eddig elért eredmény nagyjából harmadát fizette ki tulajdonosainak – ez az alapítás óta összesen 9,8 milliárd forint -, a fennmaradó, hozzávetőlegesen kétharmadnyi rész viszont a saját tőkét növelte.

fundamentaHitelek: lakás kutatás hivatali visszaélések szerencsejáték oktatás autó BKK repülés mezőgazdaság MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Szakszervezet - Érdekképviselet korrupció