Világgazdaság

Drágulhat a benzin és a dohány, olcsóbb lesz a baromfihús - így adózunk 2017-ben

A baromfi, a tojás és a friss tej áfája csökken, de a boltban kapható tejek többségének áfája így is a mostani marad. A mostani az adócsökkentés törvénye - jelentette be Tállai András, majd közölte, hogy megemelik a cigaretta és a benzin jövedéki adóját is. Az internet áfája csak egyszer fog csökkenni.

A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adótörvényjavaslatát terjeszti a kormány a parlament elé - közölte Tállai András, a NemzetgazdasÀgi Minisztérium államtitkára. 30 törvényt, 260 paragrafust módositanak, de az adózás alapvetően nem változik.

Tállai az adócsökkentés törvénycsomagjának nevezte a tervezetet, megismételve, hogy a baromfihús, a tojás es a friss tej áfája 5 százalékra csökken. Hangsúlyozta, hogy az UHT tej és az egyeb feldolgozott tejek forgalmi adója nem csökken majd (így a boltban kapható tejek többségének áfája megmarad). Közölte viszont, hogy az éttermi szolgáltatás áfája mellett a helyben készített alkoholmentes ital adója is csökken 18 szazalekra, majd 2018-tól 5 százalekra. Mérséklődik jövőre az internetszolgáltatás áfája is, ez összesen 55 milliárd forintot hagy a családoknal. Az internet áfája 2018-ban tovább nem fog csökkenni.

Tállai szerint kedvezőbbé válik a vállalkozások adózása is. A Kiva es a jobban ösztönzi majd a vállalkozásokat a beruházásokra (kedvezményt adnak itt is), de eltörrlik a KKV-k beruházási adókedvezményeinek eddigi korlátait is. A munkába járást jövőre 9 helyett 15 forinttal támogathatják a foglalkoztatók kilométerenként. Kedvezőbbé válik a munkásszállók kialakítása és a lakhatási támogatás biztosítása is. A kutatás-fejlesztés elszámolása is kedvezőbb: az adókedvezmény nem csak a társasági adóból írható le, de a veszteséges cégek a szociális hozzájáruláso adóból is levonhatják (annak a feléig).

A csomag célja a gazdaság fehérítése is - hangsúlyozta az államtitkár. A tételes áfaelszámolás határösszege a mai egymillióról százezerre csökken, ezzel az adóhatóság jobban ki tudja szúrni a csalásokat. Az ekáer-rendszer zártabba válik, és megteremtik a feltételét az online számlázás létrehozásának, ahogy az ital- es ételautomaták online bekötetésének is.

A javaslat lehetővé teszi a NAV-életpályamodell bevezetését már az idén nyártól - hangsúlyozta Tállai. Ezen kívül új jövedéki törvényt nyújtanak be, 150 oldal helyzet 65 oldalas lesz, és teljes mértékben lehetővé teszi a teljesen elektronikus elszámolást, egyszerűsíti az adminisztrációt.

A dohánytermékekre vonatkozó az elektronikus cigarettára is vonatkozik. Összesen 29 százalékkal drágul a cigaretta a jövő év végéig - jelentette be Tállai.

Három lépésben emelik a jövedéki adót, az elsőre az idén szeptember elsejétől kerül sor, az államtitkár szerint uniós derogációs kötelezettség miatt.

A kabinet emelné a benzin jövedéki adóját is, Tállai ezt úgy mondta, hogy a világpiaci árhoz kötnék a jövedéki adót; a parlament választása szerint 50 vagy 40 dolláros Brent ár alatt emelnék az üzemanyagok jövedéki adóját. Ez a mai (45 dolláros) ár mellett 20 milliárd forint többletjövedelmet jelentene a költségvetésnek.

Tállai kérdésre válaszolva elmondta: a javaslat szerint a benzinről a negyedéves világpiaci ár dönt: szeptemberben (ha hatályba lép a jogszabály) a július végi ár dönt majd, és minden negyedévben felülvizsgálják az árat. Ha a meghatározott szint alatt van, akkor az adó nagyobb, ha afelett, akkor kisebb lesz.

A cafeteriarendszer változását nem tartalmazza a javaslat - közölte Tállai, aki szerint ez kesőbb még a tervezet része lehet, amennyiben erről sikerül megállapodni a parlamenti frakcióval.

adóTed Cruz RTL Klub menekültek Chrysler