Világgazdaság

NMHH: nem lenne nagy kihívás blokkolni az Ubert

Az Uber-applikáció blokkolása technikailag nem sokkal bonyolultabb, mint egy honlap leállítása, ebben viszont az NMHH-nak csak postás szerepe lehetne - mondta Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság szabályozási igazgatója.

Tovább élénkülhet a verseny a távközlési piacon, és ez akár a kiskereskedelmi árakban is megmutatkozhat. Mindez pedig annak a jogszabályváltozásnak lehet a következménye, amely szerint a közműszolgáltatók a későbbiekben kötelesek lesznek átengedni szabad infrastruktúrájukat azoknak a távközlési cégeknek, amelyek az adott területen szélessávú fejlesztést kívánnak végrehajtani – ismertette a törvényi változás következményeit Beke Nándor, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) szabályozási igazgatója egy sajtóbeszélgetésen. Már ma is van példa arra, hogy a cégek üzleti alapon megállapodnak egymással az infrastruktúra hasznosításáról, de a jogszabályi kötelezettség miatt csökkenhetnek az elhelyezési költségek (a földmunkák ugyanis jelentősen megnövelhetik a beruházási összeget), ami tehát kedvezőbb bekerülési költséget, hosszú távon pedig kedvezőbb kiskereskedelmi árakat eredményezhet – véli Beke. Ráadásul a jogszabályváltozásnak köszönhetően párhuzamos hálózatok is kiépülhetnek, ami tovább élénkítheti a versenyt. Az már most is megfigyelhető, hogy ahol vannak párhuzamos hálózatok – főleg a nagyvárosokban -, ott, vagyis szigetszerűen most is élénk a verseny, és ez az árakban is meglátszik, szemben azokkal a településekkel, ahol nincs infrastruktúra bőség.

Az eseményen a Világgazdaság érdeklődésére azt is megtudtuk, hogy az Uber applikációjának blokkolása technikailag nem jelentene nagy kihívást, nem sokkal bonyolultabb, mint egy honlap leállítása. Ebben viszont az NMHH-nak csak postás szerepe lehetne – mondta Beke. Ehhez elsősorban meg kellene születnie az ezt is lehetővé tevő jogszabálynak, és amennyiben az Uber „rászolgálna” a blokkolásra, akkor az erről szóló határozatot a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak kellene meghoznia, és ezt postázná az NMHH a hírközlési szolgáltatóknak, akik ezt követően blokkolhatnák az applikációt. Ha viszont ők erre nem képesek, igénybe vehetik az NMHH technikai segítségnyújtó rendszerét, és ebben az esetben a hatóság blokkolná az oldalt. Az Uber blokkolása egyébként nem lenne példa nélküli, sőt vannak olyan helyek is, ahol egy reptér meghatározott környékén nem elérhető az alkalmazás – mondta Beke.

Rövidesen ismét megismerhetőek lesznek a távközlési társaságok szolgáltatási statisztikai adatai – ez is kiderült a sajtóbeszélgetésen. Egy ideje ugyanis a cégek nem szolgáltatnak adatokat például mobil hang- és internet szolgáltatásról. A vállalatok –  az eddig önkéntes adatszolgáltatást – azért tagadták meg, mert szerintük a havi adatok nyilvánosságra hozatalával szorosan nyomon követhetőek a cégek akciói, lépései, amit a konkurencia gyorsan le tud reagálni. Az elektronikus hírközlési törvény módosítása e téren is változást hoz. Ezen túl ugyanis a társaságoknak be kell számolniuk a statisztikai adataikról, de ezeket – konszenzus alapján - várhatóan nem havi, hanem negyedévi, félévi rendszerességgel hozna nyilvánosságra az NMHH, aminek következtében nem sérülnének a cégek említtet „jogai”.

A hatóság a következő években összességében 160 megahertznyi mobil távközlési szolgáltatásra alkalmas frekvencia értékesítését készíti elő – mondta Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója. Ez is szerepel a most elkészült, 2020-ig szóló rádiós spektrum stratégiában. (Jelenleg a mobiltelefon társaságok egyenként 100 megahertznyi frekvenciát birtokolnak). Uniós kötelezettség miatt értékesíteni fogják annak a 700 Mhz-es frekvencia sávnak egy részét is, amelyet jelenleg főleg az Antenna Hungária (AH) – földfelszíni – műsorterjesztésre szolgál, és amely szélessávú mobil szolgáltatásra hasznosítható. Ennek a határideje 2020, de elképzelhető, hogy ezt az uniós döntéshozók két évvel kitolják. Az AH frekvencia használata 2020 szeptember 5-én jár le, vagyis a hatóságnak azt megelőzően meg kell kezdenie a műsorterjesztésre szolgáló frekvencia értékesítését. Azt egyébként még nem lehet tudni, hogy a frekvenciák majdani hasznosításából mekkora összeg folyhat be, arról ugyanis csak később születhet döntés, hogy milyen eljárások – pályázat vagy árverésé – kertében szerezhetik meg a cégek  frekvenciákat – válaszolta lapunknak Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese.

MészárosLőrinc2 NMHH TV2 makroadatok Költségvetés 2017 uberFővárosi ügyek makromutatók Fővárosi ügyek