Világgazdaság

Soros György aranyra váltott

Aranyra váltott Soros György: a magyar származású nagybefektető 37 százalékkal 3,5 milliárd dollárosra csökkentette a tőzsdei részvényportfólióját, a kapott pénzből – 264 millió dollárért – a Barrick Goldban szerzett 1,7 százalékos részesedést. Soros nem ismeretlentől vásárolt, hiszen a Barricket a hozzá hasonló ívű karriert befutó, szintén Budapestről induló Peter Munk alapította 33 éve, őt a cég vezetésében most egyik fia képviseli. A Soros Fund Management – amellett, hogy beszállt a világ legnagyobb, kanadai székhelyű aranybányászati társaságába – „bónuszként” vételi opciót szerzett az SPDR Gold Trust 1,05 millió darab részvényére. E cég az aranykereskedelem megkerülhetetlen szereplője, ügyfelei pénzét aranyrudakba fekteti. Az SPDR az egyik legjelentősebb tőzsdén kereskedett alap (ETF), amelynek részvényárfolyama az aranyét követi. A múlt hónapban 62 tonnával növelte készletét – írja a Bloomberg.

A 24,4 milliárd dolláros vagyonával a Bloomberg milliárdoslistáján 28. helyen álló Soros Györgynek a mai Kína a 2007–2008-as pénzügyi válság előtti amerikai állapotokat idézi fel: gazdasága lassul, hitelpiaca átláthatatlan, hatalmasra hízott és kockázatokkal terhelt, s nagyra fújt luftballonjai kipukkanásával – szerinte – elkerülhetetlen a „kemény földet érés” a világ második legnagyobb ipari hatalma számára. Ez pedig durva globális hatásokkal jár, úgy is, mint a deflációs nyomás erősödése, a tőzsdék összezuhanása és az amerikai államkötvények hozamemelkedése. Rövid távon pedig az amerikai választások és a brit uniós tagságról döntő népszavazás bizonytalan kimenetele is erősíti az aranyat.

Viharos időkben az arany hagyományosan az egyik legjobb menedék. Ára azonnali szállításra 20 százalékkal emelkedett az első negyedévben, ekkora drágulás legutóbb 1986-ban volt. Szerepet játszott benne, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lehűtötte a dinamikusabb kamatemelésekről szóló várakozásokat, s az, hogy az európai és a japán központi bank is egyre mélyebbre nyomja az amúgy is negatív betéti kamatokat.

Soros György mellett olyan neves nagybefektetők is beszálltak az aranyba, mint Paul Singer és Stan Druckenmiller, továbbá számos nagy alap érdeklődése is a nemesfém felé fordult. Sorosék megjelenésének hírére azonnal 0,6 százalékkal 1281 dollárra erősödött az unciánkénti jegyzés.

A bányatársaságok részvényei is egyre vonzóbbak lettek. A Barrick Gold árfolyama például több mint a duplájára nőtt, miután a cég csökkentette adósságait és növelte hatékonyságát. Az utóbbi másfél hónapban 39 százalékkal drágult a részvénye.

Autók Tavaszi ülésszak - Vita MészárosLőrinc2 aranySoros György logisztika raktározás kutatás tech makroadatok Vállalati jelentések sport autóipar Elemzői vélemények Költségvetés 2017 Bűnügyek oktatás Soros György repülés makromutatók A munka világa hitel Szakszervezet - Érdekképviselet Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Varga Mihály menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Facebook biztosítás áruszállítás Adórendszer Magyarországon