BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elúszott szponzorszerződések

Ryan Lochte és három úszótársa belevetette magát a riói éjszakába, majd részegen egy benzinkútnál törtek–zúztak és összeütközésbe kerültek a helyiekkel. Ez még valamilyen szinten kimagyarázható lett volna, ha az amerikai sportolók nem szőttek volna hozzá egy mesét azzal, hogy fegyveresek kirabolták őket. A hazugságtengerbe csobbanó Lochte elveszítette példakép jellegét, s bár végül bocsánatot kért, szponzorai gyors ítéletet hoztak: elfordultak tőle. A Time éves szinten 2,3 millió dollárra becsülte a Lochte négy szponzorától éves szinten befolyó összeget, ezt sikerül nullára redukálni egyetlen görbe estével. A hatszoros olimpiai bajnoktól elsőként a Speedo búcsúzott hétfőn, az úszófelszereléseket gyártó céget az amerikai csapat egyenruháit szállító Ralph Lauren divatcég követte. Ezután a Syneron Candela következett. A gyengéd lézeres szőrtelenítést kínáló céget Lochte globális nagyköveti rangban képviselte, ettől a címétől és a vele járó apanázstól is megfosztották a 32 éves sportolót. S hogy rosszul aludjon, negyedik szponzora, az Airweave USA matracgyártó is elpártolt tőle.

Kim Rhode egyedülálló teljesítményt nyújtva sorozatban hatodik olimpiáján is dobogón végzett. Ez önmagában fel kellene keltenie a szponzorok érdeklődését, de a 37 éves kaliforniai hölgy rossz sportágat választott: sportlövészetben halmozta az érmeket. A kézifegyver azonban rossz reklámhordozó. Rhode ügynöke az olimpiát megelőzően 20, amúgy bőkezű adakozónak számító cég figyelmébe ajánlotta a lövészt. A Coca-Cola válaszra sem méltatta, a Procter & Gamble „mindennap sok száz kérelmet kapunk, muszáj szelektálnunk” rutinszöveggel küldte el Rhode-ékat, de pénzt a többiek sem adtak. A sportolók szerint nyilvánvaló az összefüggés a fegyverrel elkövetett véres merényletek, tömeggyilkosságok társadalmi elutasítása és a visszadobott kérelmek között. Rajtuk van a stigma, s ha a fegyvergyártók közül a Winchester, a Beretta és az Otis Technology nem támogatná a sportágat, Rhode-nak sem lenne a hat olimpiáról hat érme. Ráadásul a lövészet az egyik legdrágább sport, ahol egy edzésen 450 dollár értékű agyaggalamb és muníció fogy el, s egy normális fegyver sem olcsóbb  8 ezer dollárnál – írja a Bloomberg. A sportolók felkészülését a szakszövetségen keresztül az amerikai olimpiai bizottság támogatta 2,5 dollárral. A hirdetők elmaradtak, őket egyedül az imázs érdekli és az, hogy támogatottjuk hányszor – és milyen színben - tűnik fel a képernyőn. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.