Világgazdaság

Elúszott szponzorszerződések

Ryan Lochte és három úszótársa belevetette magát a riói éjszakába, majd részegen egy benzinkútnál törtek–zúztak és összeütközésbe kerültek a helyiekkel. Ez még valamilyen szinten kimagyarázható lett volna, ha az amerikai sportolók nem szőttek volna hozzá egy mesét azzal, hogy fegyveresek kirabolták őket. A hazugságtengerbe csobbanó Lochte elveszítette példakép jellegét, s bár végül bocsánatot kért, szponzorai gyors ítéletet hoztak: elfordultak tőle. A Time éves szinten 2,3 millió dollárra becsülte a Lochte négy szponzorától éves szinten befolyó összeget, ezt sikerül nullára redukálni egyetlen görbe estével. A hatszoros olimpiai bajnoktól elsőként a Speedo búcsúzott hétfőn, az úszófelszereléseket gyártó céget az amerikai csapat egyenruháit szállító Ralph Lauren divatcég követte. Ezután a Syneron Candela következett. A gyengéd lézeres szőrtelenítést kínáló céget Lochte globális nagyköveti rangban képviselte, ettől a címétől és a vele járó apanázstól is megfosztották a 32 éves sportolót. S hogy rosszul aludjon, negyedik szponzora, az Airweave USA matracgyártó is elpártolt tőle.

Kim Rhode egyedülálló teljesítményt nyújtva sorozatban hatodik olimpiáján is dobogón végzett. Ez önmagában fel kellene keltenie a szponzorok érdeklődését, de a 37 éves kaliforniai hölgy rossz sportágat választott: sportlövészetben halmozta az érmeket. A kézifegyver azonban rossz reklámhordozó. Rhode ügynöke az olimpiát megelőzően 20, amúgy bőkezű adakozónak számító cég figyelmébe ajánlotta a lövészt. A Coca-Cola válaszra sem méltatta, a Procter & Gamble „mindennap sok száz kérelmet kapunk, muszáj szelektálnunk” rutinszöveggel küldte el Rhode-ékat, de pénzt a többiek sem adtak. A sportolók szerint nyilvánvaló az összefüggés a fegyverrel elkövetett véres merényletek, tömeggyilkosságok társadalmi elutasítása és a visszadobott kérelmek között. Rajtuk van a stigma, s ha a fegyvergyártók közül a Winchester, a Beretta és az Otis Technology nem támogatná a sportágat, Rhode-nak sem lenne a hat olimpiáról hat érme. Ráadásul a lövészet az egyik legdrágább sport, ahol egy edzésen 450 dollár értékű agyaggalamb és muníció fogy el, s egy normális fegyver sem olcsóbb  8 ezer dollárnál – írja a Bloomberg. A sportolók felkészülését a szakszövetségen keresztül az amerikai olimpiai bizottság támogatta 2,5 dollárral. A hirdetők elmaradtak, őket egyedül az imázs érdekli és az, hogy támogatottjuk hányszor – és milyen színben - tűnik fel a képernyőn. 

Autók Vodafone Nemzetközi konfliktusok infrastruktúra-fejlesztés Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás OTP tech Vállalati jelentések ryan lochtreÉlelmiszerpiac sport szponzorszerződés Lázár János Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Demján Sándor autóipar Apple Elemzői vélemények Népszavazás Bűnügyek katasztrófák oktatás energetika A KSH jelenti repülés szponzor Uber Sony olimpia Élelmiszerpiac A munka világa GDP-adatok Befektetési lehetőségek menekültek Fővárosi ügyek Egyesült Államok ingatlanpiac Angela Merkel MÁV Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Media Markt