Világgazdaság

Szembemenne a piaccal a Merrill

Mérsékelt emelkedési potenciált lát az európai részvényekben a Bank of America Merrill Lynch. Azokat az osztalékot fizető szektorokat ajánlják, ahol van tér a profitnövekedésre is

Az év végéig tovább emelkedhetnek az európai részvénypiacok, azt feltételezve, hogy az augusztusban megjelent makrogazdasági adatok csupán pillanatnyi zavart jelentenek egy folyamatos javulást mutató trend mentén – írja korábban kiadott elemzésében a Bank of America Merrill Lynch. A befektetési bank szerint európai tőzsdék nemzetközi összevetésben is felülteljesíthetnek, amit támogathat a tőkeáramlások beindulása is. A vállalatok beruházásainak visszafogása is javítja a jövedelmezőséget, különösen a nyersanyag- és energiaszektorban, aminek következtében 2017-ben az egy részvényre jutó vállalati eredmények 5 százalék körüli növekedést mutathatnak – vélik az elemzők.

A Bank of America Merrill Lynch szerint a fejlődő piacok az elkövetkező hónapokban jól teljesíthetnek, az egyes ágazatok közül emiatt felülsúlyozásra ajánlák az iparvállalatokat, az olajcégeket és az alapanyagszektort, mivel ezeknek az átlagosnál magasabb a kitettségük a fejlődő piacok irányába, továbbá profitnövekedési kilátásaik jelenleg a legjobbak.

Az európai részvénypiacoknak kedvezhet a jövőben a befektetők mostani piaci pozicionáltsága is: 18 hónapja még a legkedveltebbek voltak az európai részvények, most viszont az egyik leginkább mellőzött terep. Ez utóbbit jól jelzi, hogy mostanáig sorozatban 30 hét volt, amikor a részvényalapok tőkeáramlása negatív volt, ez rekordnak számít – hangsúlyozzák az elemzésben. Szerintük emiatt az egyes ágazatokban a piaci konszenzussal ellentétes pozíciót érdemes felvenni, ahol a befektetők alulsúlyoznak, ott felülsúlyozás javasolt (ilyen jelenleg az alapanyag-, az olaj- és a közműszektor), és fordítva.

A piac jelenleg is alulsúlyozáson tartja a pénzügyi szektort, itt azonban érdemes lehet már egy nagyobb felpattanásra játszani, ha valóban meggyőződünk arról, hogy a legutóbbi gyengébb makrogazdasági adatok átmenetiek csupán. A szakértők javaslata szerint a technológiai szektort taktikai megfontolások miatt érdemes eladni: az árazás nagyon magas, a befektetők pedig igen optimisták.

Ha részvények között válogatunk, célszerű figyelemmel lenni az osztalékra is – írták azonban, némileg a rendbe illeszkedve, mindezt azzal indokolva, hogy a mostani környezetben ez különösen fontos, amikor a globális kötvényhozamok extrém mélységben vannak. Szerintük azokat a szektorokat érdemes preferálni ilyen szempontból, amelyek hagyományosan osztalékfizető ágazatok, de emellett megvan a lehetőség a profitnövekedésre is. Ilyen az olaj-, a közmű- és a gyógyszerszektor.

Autók Nemzetközi konfliktusok Őszi ülésszak Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Vállalati jelentések sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Külföldi lapvélemények Ukrajna Orbán Viktor Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények Népszavazás Bűnügyek energetika Szijjártó Péter A KSH jelenti repülés Részvénypiacok MÁV-Start utazás Samsung Varga Mihály Európai Unió MVM Fővárosi ügyek Egyesült Államok ingatlanpiac Budapest Bank Adórendszer Magyarországon Bank of America