Világgazdaság

Garancsitól Felcsútra került Leisztinger egykori cége

Egy éven belül másodszor cserél gazdát az öt egykori Leisztinger-érdekeltséget tömörítő GYTT Agrár Kft. Az új tulaj a felcsúti Csuti-Agrár Kft., amelyet Flier János jegyez.

A GYTT Agrárt januárban hozták létre, ehhez képest figyelemre méltó sebességgel váltja a tulajdonosait. Alapítói magánszemélyek – Gyalog Zsolt, Telek Csaba Péter, illetve Tamási László – voltak. A GYTT volt az a cég, amelyik bevásárolt öt mezőgazdasági társaságba – Agárdi Farm, Baráka-Major, Cserepes-Major, Selyem-Major, Tükrös-Major –, amelyek addig Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartoztak. Együttesen durván 3,6 milliárd forint árbevételt hoztak a múlt évben és a Vs.hu korábbi közlése szerint az adásvételkor több ezer hektár állami földbérlettel rendelkeztek. A nemrég még 91 milliárdos vagyonnal az ötödik legtehetősebb vállalkozóként jegyzett Leisztinger mégis megvált a Fejér megyei mezőgazdasági cégeitől. Igaz, Leisztinger ennél nagyobb darabokat is eladott az utóbbi időben, legutóbb a birodalom szállodaérdekeltségeinek nagyobb részétől vált meg.

Az új GYTT-tulajok között idén márciusban egy másik milliárdos, Garancsi István jelent meg. A kiterjedt cégbirodalmat mozgató és a miniszterelnökkel baráti kapcsolatot ápoló Garancsi – és üzlettársai – azonban nem sokáig maradtak, egy hete törölte őket a cégbíróság a GYTT-tagok közül. Az új tulajdonos, a felcsúti székhelyű Csuti-Agrár Kft. tulajdonosa és ügyvezetője is Flier János. Ő az első Orbán-kormány idején a HKG Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt. privatizációjában játszott főszerepet, később pedig a helyi hírek szerint az Orbán család földjeinek művelésébe is besegített. A volt Leisztinger kft.-kben augusztusban felbukkant Flier Nikolett – amint elsőként az Atlatszo.hu megírta –, mind az öt cég ügyvezetője lett. Most tulajdonosa is lett három kft.-nek, a Cserepes-, Selymes- és Tökrös-Majornak. Flier Nikolett eddig sem állt távol az agrár- és földügyektől, korábban az agrártárcánál dolgozott, és testvérével közös cége állami földbérleti jogot szerzett.

garancsi Leisztinger filer jános