Világgazdaság

Bedőlt a Várkert Bazár egyik kivitelezője

Elrendelte a bíróság a Pannon Nívó Építő Zrt. felszámolását, amely nemrég még olyan nagy projekteken dolgozott, mint az egyenként 8-9 milliárd forintos Várkert Bazár vagy a Tüskecsarnok. A céget a piacon a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt. holdudvarához sorolták, és ezzel hozták összefüggésbe a bedőlését. A 2010-ben alapított Pannon Nívó gyorsan növekedett, árbevétele négy év után megközelítette a 9 milliárd forintot. Ugyanezen időszak alatt több mint egymilliárd forint nyereséget termelt, amiből 2014-ben még 700 millió forint osztalékfizetésről dönthettek a tulajdonosok, a cégbejegyzés szerint Hordós Zoltán és Korpás Rudolf.

Ehhez képest jelentősen visszaesett a cég teljesítménye tavaly: 5,8 milliárd forint árbevételt és fennállása óta először veszteséget, mindjárt 635 millió forint mínuszt mutatott ki. Idén februárban csődeljárást kért maga ellen a Pannon Nívó, de az eljárás eredménytelenül zárult. A csődeljárást a bíróság még augusztus végén megszüntette, rendelkezve egyúttal bruttó 12,7 millió vagyonkezelői díj megfizetéséről.

A Pannon Nívó ügye a Parlamentig ért, Varjú László képviselői írásbeli kérdésben azt feszegette, hogy „a közpénzmilliárdos vállalat” mennyi (adó)tartozást  hagy hátra, illetve ki végzi el a garanciális javításokat a Várkert Bazár, illetve a Tüskecsarnok beruházásain. Tállai Andrásnak, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős államtitkárának válaszából az derült ki, hogy az adótartozás adótitok, a garanciális javításokat pedig a konzorciumi partnereken lehet bevasalni. A Várkert Bazár esetében a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. a Swietelsky Magyarország Kft. és a West Hungária Bau Kft. alkotta konzorciummal szerződött, nekik kell ellátni a garanciális munkákat. A Tüskecsarnok és uszoda beruházására a Nemzeti Sportközpontok az SWP konzorciummal szerződött, amelynek a Swietelsky-West Hungária Bau duón kívül a Pannon Nívó is a tagja volt. A konzorciumi megállapodás szerint azonban a felelősség egyetemleges, vagyis az állami megrendelő bármely konzorciumi tagtól követ.

Hillary Clinton Őszi ülésszak Donald Trump Várkert BazárA KSH jelenti Moody's sport John Kerry Apple katasztrófák Digitrend gyógyszeripar A KSH jelenti béremelés mezőgazdaság átlagkereset A munka világa GDP-adatok Mol Botrányok a politikában Varga Mihály Fővárosi ügyek Egyesült Államok EU aloldal Barack Obama Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon