Világgazdaság

Két betétgyűjtőre is lecsapott az MNB

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az FxLoop Investment Kft.-nek és a piacfelügyeleti eljárásban érintett természetes személynek, hogy jogosulatlanul bármely, tevékenységet, így különösen betétgyűjtést végezzenek. A jegybank – amely mindenkor kiszűri a piacról a nem felügyelt, engedély nélküli szereplőket – a társaság és az érintett természetes személy kapcsán piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett - közölte az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. január végén hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a gyanú szerint jogosulatlan betétgyűjtéssel foglalkozó FxLoop Investment Kft. tevékenységének áttekintésére, s a vizsgálatába bevont egy érintett természetes személyt is.

Az eljárás célja megállapítani, hogy az érintettek végeztek-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézeti törvény szerinti pénzügyi szolgáltatást, különösen betétgyűjtést. Egyes korábbi hírekkel szemben tehát nem jogosulatlan befektetési szolgáltatói („bróker”), hanem pénzpiaci tevékenységről lehet szó. Az MNB eljárása során január végén és februárban budapesti és vidéki címeken helyszíni ellenőrzéseket végzett, tanúmeghallgatásokra, egyéb felügyeleti lépésekre is sor került.

A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi – így betétgyűjtési – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény (hitelintézet és pénzügyi vállalkozás) végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban a mostani piacfelügyeleti vizsgálat kapcsán érintettek nem szerepelnek.

A ma közzétett MNB-végzés semmilyen formában nem érinti az FxLoop Investment Kft., illetve az érintett természetes személy rendelkezésére bocsátott kölcsönösszegek visszafizetési kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján teszi közzé - írja az MNB.

MNB PSA Peugeot Citroen