Világgazdaság

25 milliós bírságot kapott a Konzervatív Párt

Rekordbüntetést rótt ki a brit választási bizottság a kormányzó Konzervatív Pártra szabálytalan választási költségelszámolások miatt.

A brit választási szabályok betartását ellenőrző független testület 70 ezer fontra (25 millió forintra) bírságolta a konzervatívokat, miután több szabálytalanságot tárt fel három 2014-ben tartott időközi választás, valamint a 2015-ös parlamenti választások kampányköltségeinek elszámolásában.

A büntetés bejelentéséhez fűzött, csütörtökön ismertetett 38 oldalas indoklásban a választási bizottság kimutatta, hogy a tavalyelőtti parlamenti választások konzervatív párti költségelszámolásában nincs nyoma öt, összesen több mint 104 ezer fontos kiadási tételnek, amelyeket az előírások értelmében fel kellett volna tüntetni.

További csaknem 53 ezer fontnyi költés szerepel ugyan a választási kiadásokról beterjesztett beszámolóban 81 kifizetési jogcímen, de ezekhez a Konzervatív Párt nem csatolt igazoló nyugtákat és számlákat. A választási bizottság mindemellett különböző szabálytalanságokat tárt fel még további 118 ezer fontnyi választási költség elszámolásában. A mindezek alapján megállapított 70 ezer font büntetés a legnagyobb pénzbírság, amelyet brit politikai pártra valaha kiróttak.

Claire Bassett, a választási bizottság vezetője a BBC rádiónak csütörtökön elmondta: a vizsgálatot jelentősen meghosszabbította, hogy "nehézségekbe ütközött" a szükséges információk megszerzése a Konzervatív Párttól, és ezért végül bírósági intézkedést kellett kérni. A bizottság közölte, hogy az elszámolási szabálytalanságok miatt rendőrségi feljelentést tett Simon Day, a párt volt pénztárnoka ellen.

claire bassett költségelszámolás konzervatív párt brit belpolitika választási csalás