Világgazdaság

A részvényalapokkal lehetett a legmagasabb hozamot elérni

Két számjegyű hozamot is el lehetett érni az év első három hónapjában jól megválasztott részvényalapokkal. Az abszolút hozamú alapok, de még a tőkevédettek között is volt olyan, amelyik szépen teljesített. A friss megtakarítás viszont főképp az ingatlanalapokat gyarapította

Abszolút hozamú és részvényalapokkal lehetett a legtöbbet keresni az év első három hónapjában. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a részvényalapok közül a feltörekvő piaciakkal kereshették a legtöbbet a befektetők. Az Aegon lengyel részvényalapja több mint 16 százalékot hozott három hónap alatt, de a török, a dél-amerikai vagy az ázsiai piacon befektetett konstrukciókkal is két számjegyű hozamot lehetett elérni. A fejlett piacokon befektető részvényalapok körülbelül 5 százalékos hozamot értek el, azok a befektetők viszont, akik a BUX indexet követő konstrukciót választottak, veszítettek a befektetéseiken, és sokat buktak azok is, akik orosz részvényalapot vásároltak.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Az abszolút hozamú kategóriában az OTP Alapkezelő konstrukciói vitték el a pálmát. Az OTP EMDA például 6,33, a Trend alap lakossági sorozata pedig 6,22 százalékot szedett magára. A havi jelentések szerint az EMDA januárban az aranyon keresett sokat, februárban pedig elsősorban a török és a mexikói pozícióknak köszönhetően ért el jó eredményt. Az aranyon az árupiaci alapok is nyertek. Ebben a kategóriában a Budapest Alapkezelő arany alapok alapja vittel el a pálmát több mint 6 százalékos hozamával. A többi nyersanyagalap viszont esett, kivéve az OTP Föld Kincsei konstrukcióját.

Néhány vegyes és tőkevédett alapnak is jól ment az első negyedévben. A kiegyensúlyozott vegyes alapok közül a Quaestor Tallér például több mint 8 százalékos hozammal örvendeztette meg a befektetőket. Ők egyébként nem lehetnek már sokan, hiszen az időközben az Access Alapkezelőhöz átkerült alapban már csupán 94 millió forint van. A tőkevédett alapok kategóriájában egyebek között a CIB Tripla Top és a K&H Világcégek ért el 5 százalékot meghaladó teljesítményt.

A legnagyobb bizalmat azonban nem ezeknek, hanem ingatlanos alapoknak adták a befektetők. A legtöbb friss pénz az első negyedévben az OTP Ingatlan Alapkezelő OTP Prime alapjába került, a január második felében indított alap már csaknem 29 milliárd forintos. A Diófa Alapkezelő MPT Ingatlanalapjának lakossági sorozatába eközben nagyjából 23 milliárd forint áramlott. Az OTP Ingatlanalapba 21,5 milliárd forint friss pénzt fektettek, a jelenleg legnagyobb mé­retű hazai befektetési alap, az Erste Ingatlan pedig 12,4 milliárdot húzott be.

Ezeknek a konstrukcióknak a hozama viszont kevésbé kiemelkedő, az OTP Prime egyelőre mínuszban áll, az MPT valamivel több mint 1 százalékot hozott három hónap alatt, az Erste és az OTP Ingatlan pedig 0,61 és 0,43 százalékot szedett magára.
Néhány abszolút hozamú alap is meggyőzte a befektetőket jó teljesítményével. Az OTP Supra csaknem 17 milliárd forintnyi friss megtakarítással gyarapodott, bár az idei teljesítménye viszonylag szerény volt, három hónap alatt a hozama nem érte el az egy százalékot. Ömlött a pénz a most indított CIB Talentumba is, csaknem 10 milliárd forintot szedtek össze alig két hónap alatt.

részvényalapok hozam tőzsde befektetés