Világgazdaság

Négyből három szülésnél gazdát cserél a hálapénz

Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben, igaz, kevés kutatás irányult ennek a kérdésnek a mélyebb vizsgálatára – áll a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) felmérésében. A kutatás megállapította: a magyar nők átlagban több mint 50 ezer forintba kerül, hogy megszülhessék gyermekeiket.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben, kevés kutatás irányult ennek a kérdésnek a mélyebb vizsgálatára – áll a Mabisz felmérésében.

A felmérés rávilágított: a vizsgált esetek több mint háromnegyedében a szülők fizettek hálapénzt a szülésért. Magánrendelésre a vizsgált esetek közül 23-an jártak, jellemzően azok, akiknek fogadott orvosuk volt. Ebből 11-en írták le azt az összeget, amelyet a vizsgálatokért kellett fizetni, ezek jellemzően 3000 és 11 000 forint között mozogtak alkalmanként. Fontos hangsúlyozni, hogy a magánrendelésen fizetett összeg nem minősül hálapénznek, mivel hivatalos magánrendelésről van szó. Viszont, ha egy terhesgondozás és szülés kapcsán fellépő teljes anyagi terhet szeretnénk látni, akkor ezeket az összegeket is figyelembe kell venni.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben - fotó: AFP Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben - fotó: AFP[/caption]

Ami a terhességek kapcsán általánosságban elmondható, az nem más, mint hogy a szülészek többsége nem mondja meg, mennyi pénzt kér, hiszen ezt hivatalosan nem is teheti meg. A bejegyzések alapján azonban megállapítható: manapság él egy látens szabály, amely a szülészeteben a terhesgondozás során alkalmanként fizetett vizitdíj tízszeresét illik adni a szülésért. A kismamák többsége ezzel tisztában van, és a legtöbb esetben így is tesznek.

A hálapénz összegét illetően a 39 esetből 26-an (kb. 66 százalék) megadták, amiből 13-an (kb. 33 százalék) nem írták meg az összeg nagyságát. A hálapénz átlagos összegére így csak hozzávetőlegesen lehet tippelni, ez 52 000 forintra tehető. (A legalacsonyabb összeg egyébként 15 000 forint, míg a legmagasabb 120 000 forint volt <<80 000 az orvosnak, 40 000 a szülésznőnek>>.)

A kutatás végül megállapítja: az orvosválasztás és a hálapénz adás hátterében legfőbb motivációként a biztonságérzet és a megfelelő ellátás iránti igény jelenik meg, illetve az, hogy a fogadott orvos legyen jelen a szülésnél. Az ellátással való elégedettség és a hálapénzfizetés között a Mabisz nem talált egyértelmű kapcsolatot, véleményük szerint ehhez további kutatásokra volna szükség.

A Mabisz eredményei egyébként nem meglepőek, hiszen nemrég kiderült, hogy a magyar orvosoknak csupán a 33 százaléka utasítja el teljes mértékben a paraszolvenciát intézményét, és nem fogad el semmilyen esetben hálapénzt. Ennek ellenére a 907 magyar orvos bevonásával végzett reprezentatív felmérésből - amit a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete a Szinapszis Kft.-vel készíttetett - kiderült, ez az arány lényegesen magasabb, mint a témában végzett 2013-as első kutatás során mért 19 százalék.

szülés Mabisz paraszolvencia Magyar Biztosítók Szövetsége hálapénz