Világgazdaság

Nyugdíjba küldenék Klicskót

Szombaton az IBF, az IBO és a WBA nehézsúlyú világbajnoki övéért csap össze Londonban Anthony Joshua és Vladimir Klicsko.

Sokak szerint ezzel a címmérkőzéssel elérkezett a korszakváltás napja: a 27 éves brit KO-király (18 meccs/18 kiütés) átveheti a hatalmat a 41 esztendős ukrán acélkalapácstól, aki az 1996 óta tartó profi karrierje során 68-ból 64-szer győztesen hagyta el a ringet. Bár két külön korosztály, az közös bennük, hogy amatőrként olimpiát nyertek: míg Klicsko 1996-ban, Atlantában, addig Joshua 2012-ben, Londonban.

Eddie Hearn promóter már január 17-én arról adhatott hírt, hogy több mint 80 ezer jegy elkelt, ezzel megdőlt a 2014-es rekord: Carl Froch és George Groves második ütközetét látták ennyien élőben a Wembley-ben. Hearn eredetileg plusz 5000 férőhelyet kért, de Sadiq Khan londoni polgármester végül a duplájára is rábólintott, így 90 ezren láthatják a várva várt bokszmeccset a futball szentélyében. Ez brit rekordbeállítás: 1939-ben ennyien váltottak belépőt, amikor Len Harvey és Jock McAvoy lépett a szorítóba. Kilenc kategóriában árulták a jegyeket 40-től 2000 fontig, azaz 15 ezer forint volt a legolcsóbb és 750 ezer a legdrágább.

Az előzetes számítások szerint a nehézsúly nagyágyúi a dicsőségen túl 42 millió fontért, vagyis mintegy 15,7 milliárd forintért esnek egymásnak, melynek a 60 százalékát az a 1,5 millió brit fizetőnéző (pay-per-view) hozhatja a konyhára, aki 16,95 fontot sem sajnál a közvetítés élményéért. Jelentős tétel még a 8 millió font körüli jegybevétel, illetve a német RTL-től, az amerikai HBO-tól és Showtime-tól televíziós jogdíjként befolyó 5,5 millió font. Joshua az esélyes, aki tavaly három amerikait ütött ki, sorrendben Charles Martint, Dominic Breazeale-t és Éric Molinát. Klicsko 2015. november 28. óta nem bokszolt, ekkor Tyson Furyvel szemben maradt alul pontozással. A külföldi sportfogadási oldalakkal szinkronban a tippmixprón 1,45-szoros pénzt fizet a brit, 2,55-szorost pedig az ukrán sikere.

Vlagyimir Klicsko sport ökölvívás