Májushoz képest 1,4 százalékkal emelkedett júniusban a globális élelmiszerár-index – tette közzé a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. Az index hónapról hónapra követi nyomon a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport árváltozását azok kereskedelmi értékével súlyozva. A világszervezet jelentéséből kiderül, hogy a 175,2 pontos júniusi átlag 7 százalékos emelkedést jelent a tavaly ilyenkor regisztrálthoz képest.
A FAO szerint az árnövekedés legfőbb okozói a gabona és a hús. A gabonaárindex volt a leginkább kiemelkedő a 4,2 százalékos drágulással. Az árugrásnak az a magyarázata, hogy a rossz amerikai terménykilátások miatt hirtelen megnövekedett a magas fehérjetartalmú búza ára, noha a kukorica ára a dél-amerikai rekordtermésnek köszönhetően épp csökkent. A húsfélék és tejtermékek ára szintén nőtt, szemben a növényi olajokkal és a cukorral.
A FAO gabonamérleg-adatai szerint a magas fehérjetartalmú búza kínálatának beszűkülése ellenére globálisan bőséges készletek állnak rendelkezésünkre gabonából a következő évre. Ezen az sem változtat, hogy a korábban becsültnél várhatóan szerényebb búzatermésre számíthatunk idén. A kukorica és rizs viszont bőségesebb hozammal kecsegtet, így a teljes globális gabonatermelés elérheti a 2593 millió tonnát, alig 0,6 százalékkal maradva el a 2016-os értéktől. A raktáron lévő gabona mennyisége tovább nő, állítják a szakértők, elérheti akár a 704 millió tonnát is, ami új rekordot jelentene.
Keresleti oldalról ugyanakkor lassulást feltételez a FAO és az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) is, ez pedig nyomás alatt tartja majd az élelmiszerárakat. Így várhatóan alacsonyan maradnak a globális élelmiszerárak a következő évtizedben, s egyúttal elmaradhatnak az elmúlt időszakban megfigyelt kilengések is. A feltörekvő gazdaságok közül több mérsékeltebb kereslettel jelentkezik majd az élelmiszerpiacon, s a bioüzemanyag-szabályozás is „hűti” a piacokat – vázolják a következő évtized trendjeit a FAO és az OECD szakértői a két szervezet közös mezőgazdasági előrejelzésében.
Nemcsak a gabonából, hanem a többi élelmiszerből is bőségesek a tartalékok. E tényezők szintén mérséklően hatnak a világpiaci árakra – amelyek már majdnem elérték a 2007–2008-as élelmiszerársokk előtti szintet – olvasható az „OECD–FAO Mezőgazdasági kilátások 2017–2026-ban” című kiadványban. Az alapvető élelmiszerek egy főre vetített kereslete változatlan marad, ami alól csak a legkevésbé fejlett országok jelentenek kivételt. A kalória- és fehérjetöbblet főleg növényi olajokból, cukorból és tejtermékekből fog származni.
A hús iránti kereslet növekedése is 1 százalékra mérséklődik a várakozások szerint. Nem várható ugyanis, hogy a korábban Kína által diktált 6 százalékos növekedési szintet annak visszaesése után más állam fenn tudná tartani. A prognózis szerint 2026-ra egy kevésbé fejlett országban élő ember számára átlagosan naponta 2450 kilokalória áll majd rendelkezésre, míg a fejlett világban ez meghaladja a 3000 kilokalóriát. Az élelmezésbiztonság és az alultápláltság azonban továbbra is komoly globális probléma marad – figyelmeztet a jelentés.
A növénytermesztés várható növekedése a jobb hozamokból fog származni. A kukoricánál a bővülés 90 százalékát a terméshozam teszi ki, a nagyobb vetésterület csupán a fennmaradó 10 százalékot.
A hús- és tejtermelés jövőbeli bővülése ezzel szemben egyszerre köszönhető mennyiségi és minőségi tényezőknek, utóbbin az állatonkénti nagyobb kibocsátást értve.
A tejtermelés felpörgése leginkább Indiában és Pakisztánban várható. A tenyésztett hal lesz a leggyorsabban növekvő fehérjeforrás.
A globális agrár- és halászati kereskedelem volumenének éves növekedése a várakozások szerint mintegy felére, átlagosan 2 százalékra csökken 2026-ig. Az export szinte az összes élelmiszercsoportnál az országok egy-egy szűk körének kezében koncentrálódik majd, ami a világpiacokat inkább hajlamossá teszi a kínálati sokkokra való érzékenységre.
„A legtöbb mezőgazdasági és halászati termék tényleges ára mérséklődni fog a következő évtizedben” – mondta az OECD főtitkára, Angel Gurría a jelentés párizsi bemutatásán. Hozzátette ugyanakkor, hogy miként a múltban is megfigyelhető volt, váratlan események miatt egyes piacok letérhetnek a globális ösvényről. Ezért alapvető fontosságú, hogy a döntéshozók továbbra is figyeljenek a világ élelmiszerpiacainak stabilitására. Az eseményen elhangzott, hogy a több étel önmagában nem megoldás az alultápláltságra, a kulcsfontosságú a többletélelmiszerhez való hozzáférés. A helytelen táplálkozási formák felszámolása is nagy kihívás, amihez egy változatos, egészséges és tápláló étrend szükséges, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.