A 2016-os pénzügyi beszámolók alapján nincs okuk panaszra a hazai halászattal és halgazdálkodással foglalkozó cégeknek – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató tegnap közzétett elemzéséből. Bár 2015-höz képest – mutatott rá Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere – a szektor nettó árbevétele 14,247 milliárdról 14,109 milliárd forintra csökkent tavaly, a működő vállalkozások száma enyhe növekedést mutatott.
A cégfluktuációs index (CFI) szintén magasabb a 9 százalékos országos átlagnál, ám ennek elsősorban az új alapítású cégek viszonylag magas száma az oka. Az alkalmazotti létszámnál a 2012–2014 közötti drasztikus csökkenést a mai napig tartó folyamatos növekedés követte, és jelenleg több mint 1500 alkalmazott dolgozik a szektorban.
Szintén a cégek stabilitását támasztja alá az a tény, hogy tavaly a területen működő társaságok közül csak egy ellen indult felszámolási eljárás, és végrehajtást is csak 23 szereplővel szemben kezdeményeztek. Az Opten adatai szerint 2016-ban a piaci szereplők közül három cég árbevétele haladta meg az egymilliárd forintot, és ezek a vállalkozások adták a szektor összes árbevételének 27,1 százalékát. A 100 millió és 1 milliárd forint közötti árbevételi sávban 23 vállalkozás található, ezek 52,7 százalékát hozták az összárbevételnek. A legkisebb, 100 millió forint alatti bevételű szereplők közé 207 társaság tartozott tavaly: figyelemre méltó, hogy a szektort érintő árbevétel-csökkenés kizárólag őket érintette.
A közelmúltban – írja az elemzés – több olyan jogszabályi változás is történt, amely alapvetően befolyásolja a piaci szereplők jövőbeni kilátásait. Az egyik, hogy 2016. január 1-jén a természetes vizek kereskedelmi célú halászati hasznosítása megszűnt. Ez azt jelenti, hogy ezeken a vizeken „kisszerszámos” halászati eszközökkel folytatott, illetve az ökológiai célú, szelektív halászat továbbra is engedélyezett, de a vendéglátóipart és a kereskedelmi hálózatokat alapvetően már az akvakultúrás haltermelés látja el.
A másik fontos változás, hogy bejelentették a hal áfájának 5 százalékra mérséklését 2018-tól, ami lehetővé teszi egyrészt a pontyexport növekedését, másrészt a halhús árának versenyképessé válását más húsfajtákkal szemben. Erre szükség is van, hiszen a hazai halfogyasztás, amely 2015-ben hat kilogramm körül mozgott egy főre vetítve évente, az emelkedés ellenére is messze elmarad az uniós átlag 20-22 kilogrammos értékétől. A halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások emellett jelentős európai uniós támogatásokra is számíthatnak, és ha ezeket sikerül optimálisan felhasználni, a szektor résztvevői előtt további növekedési lehetőségek nyílnak meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.