Világgazdaság

Beletörhet Macron bicskája a munkareformba

Egyéves csúcsra emelkedett júliusban a Franciaországban. A munkaügyi minisztérium múlt heti adatai szerint az állás nélkül lévők száma majdnem 35 ezerrel 3,5 millió fölé emelkedett. A képtelen előnyt kovácsolni a gazdasági növekedésből, ami még inkább előtérbe helyezi Emmanuel Macron munkajogi reformját.

Az elnök a múlt hetet annak szentelte, hogy Kelet-Közép-Európában eladja a kiküldött munkavállalókra vonatkozó európai uniós jogszabály szigorítását, miközben otthon a munkaügyi tárca a munkaadókkal és a szakszervezetekkel ismertette a munkajogi reformot. Egyik sem járt különösen nagy sikerrel.

Macronnak az a célja, hogy 24 hónapról 12-re csökkentsék a munkavállalók más országba történő kiküldetésének időtartamát, és ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapják. Ausztria, Csehország és Szlovákia támogatását megszerezte, Magyarország és elsősorban Lengyelország azonban keményebb dió lesz. Macron össze is szólalkozott Beata Szydlo lengyel kormányfővel, aki megüzente a francia elnöknek, hogy a végsőkig ellenezni fogja az irányelv szigorítását. Románia és Bulgária is csak fél szívvel állt Macron mellé; hajlandók ugyan erőfeszítéseket tenni az olcsó munkaerő exportjának korlátozása érdekében, de szerintük a szabad piac azt jelenti, hogy a régióbeli munkavállalóknak és a vállalatoknak joguk van ezen a téren versenyre kelni a nyugatiakkal.

A francia szakszervezetek is ellenállásra készülnek, különösen, miután Macron „idiótának”

nevezte a franciákat, akik „utálják a reformokat”. Philippe Martinez, a radikális CGT első embere a BFMTV-nek adott pénteki interjúban azt mondta, hogy az elnök által keresztülerőszakolni tervezett munkajogi reform kizárólag a munkaadók érdekeit képviseli. A CGT szeptember 12-re tiltakozó akciókat és sztrájkot hirdetett, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország mozgalom pedig két héttel később vonul az utcára.

A francia kormányok már húsz éve próbálják megreformálni a merev és bonyolult munkajogot, de ebbe eddig mindenkinek beletörött a bicskája. Macron most a szakszervezetek megosztásával próbálkozik, de nem segít, hogy egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés eredménye szerint a franciák 57 százaléka elégedetlen a teljesítményével.