Világgazdaság

Megugrott június óta a nyúlhúsfogyasztás

Hazánk Európa legnagyobb nyúlhúsexportőrének számít, ugyanakkor hazánk a nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullog.

A júniusban indult nyúlhúspromóció ideje alatt eddig 6 százalékkal nőtt az előcsomagolt nyúlhús forgalma – hívta fel a figyelmet Nagy István. A földművelésügyi tárca miniszterhelyettese kiemelte: hazánk Európa legnagyobb nyúlhúsexportőrének számít, ugyanakkor hazánk a nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullog. Itthon a becsült nyúlhúsfogyasztás fejenként 2-3 dekagramm évente, míg például a mediterrán országokban meghaladja a 2 kilogrammot is. Többek között ez volt az indoka annak, hogy a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kampányt indított a nyúlhúsfogyasztás ösztönzésére. A kampány eddigi tapasztalatairól augusztus 18-án a debreceni Farmer Expón adtak tájékoztatást a promócióban részt vevő szervezetek és szakemberek.

A magyarok a becslések szerint évi átlag 2-3 deka nyúlhúst fogyasztanak.
Forrás: MW

Figyelembe véve a nyúlhús igen kedvező élettani hatásait, kívánatos lenne, hogy minél több magyar háztartás asztalára – akár heti rendszerességgel – nyúlételek kerüljenek – hangzott el az eseményen. A nyúlhús kedvező beltartalmának köszönhetően könnyen beilleszthető a modern étrendekbe. Más, népszerű húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhúsnak a legalacsonyabb a koleszterintartalma és igen zsírszegény is. Emellett könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz nagy mennyiségben, ezért diétás étrenden élők, kisgyermekek és idősek számára kiemelten ajánlott.

Tavaly a két hazai vágóhíd összesen kicsivel több, mint négymillió magyar nyulat dolgozott fel, a nettó felvásárlási ár a 2015. évi kilónkénti 480-520 forintról 2016-ban 400-440 forintra csökkent. A hazánkban előállított és levágott állatok 99 százaléka külföldre kerül. Elsősorban Svájcba és Németországba szállítanak magyar nyúlhúst, ez a két ország a legjobban fizető, ugyanakkor a legigényesebb piacunk is.

nyúlhús mezőgazdaság export