Világgazdaság

Többéves csúcson a lakásépítési kedv

Hat éve nem épült annyi lakás Magyarországon, mint az idei első három negyedévben.

Január és szeptember között 7981 új lakás épült Magyarországon, 52 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szintén nagymértékben nőtt a kiadott építési engedélyek és a később építendő lakásokra vonatkozó egyszerű bejelentések száma, amely 28 411 volt a harmadik negyedév végén, 33 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mértnél. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kiemelte, hogy 2008 óta nem adtak ki ennyi építési engedélyt, a csaknem nyolcezer megépült lakás pedig 2011 óta a legmagasabb mutató. Adatbázisuk szerint július és szeptember között 80 új, kétlakásosnál nagyobb beruházás értékesítése kezdődött meg a fővárosban, ezek keretében mintegy 2500 új lakás épülhet 2019 közepéig, és a lista folyamatosan bővül.

A KSH tájékoztatójában kiemeli, hogy általánossá vált az épített lakások számának emelkedése az első három negyedévben, a növekedés mértéke a kisebb településeken nagyobb, a nagyvárosokban kisebb az átlagosnál. A kiadott lakásépítési engedélyek száma a nagyvárosokban 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a kisvárosokban pedig 11,6 százalékkal nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete négy négyzetméterrel 97 négyzetméterre nőtt. Az esetek 37 százalékában egyszerű bejelentéssel állnak neki az építésnek – ez az arány is alacsonyabb a nagyobb városokban, míg a községekben épülő lakások közel háromnegyedénél ezt az eljárást alkalmazzák.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar építőipar továbbra is lendületben van, és a lakásépítési kedv is töretlen. A tárcavezető a KSH adataira reagálva emlékeztetett, hogy az első három negyedévben a lakásépítéshez kiadott hitelek is nőttek 35 százalékkal. A tárcavezető szerint kedvező, hogy vidéken is megmozdult az Úgy véli, a 4,4 millió lakásból álló országos lakásállomány egy százalékának – 40 ezer lakásnak – kellene évente megújulnia ahhoz, hogy egészséges lakáspiacról lehessen beszélni, ettől azonban Magyarország még messze van: negyedévente országosan 2500-3000 lakás épül.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítési kedv és a saját célú építkezések látványos felfutása egyrészt a családi otthonteremtési kedvezménynek, másrészt az ötmillió forintos áfa-visszatérítésnek köszönhető, az eladási célú lakásberuházások megugrását pedig a kedvezményes, ötszázalékos adókulcs segítette.

A statisztikai hivatal adatsorával egy időben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is közzétette lakásárindexét, amely szerint a második negyedévben országos átlagban 5,1 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévhez és 15,3 százalékkal az egy évvel korábbiakhoz képest, azaz gyorsult az emelkedés az első negyedévi 3,1 százalékos, illetve 11,9 százalékos ütemet követően. A községekben és a vidéki városokban gyorsult a lakóingatlanok drágulása, míg a fővárosban lassult. Reálértelemben az MNB aggregált lakásárindexe 4,5 százalékkal emelkedett a második negyedévben – közölte a jegybank.