Világgazdaság

Hírsor

Nő az olasz költségvetési többlet

Az olasz költségvetési többlet 5,87 milliárd euróra nőtt decemberben az előző év azonos időszakához képest. Az egész évet tekintve 2017-ben 47,57 milliárd euróra csökkent a többlet

a 2016-os 66,57 milliárdról.

Leépítésre készül a Deutsche Bank

Világszerte legalább 250 munkatársától válik meg a Deutsche Bank a költségek féken tartása érdekében – értesült a Bloomberg. Első lépésben felső és középszintű befektetési bankároktól váltak meg többek közt Londonban és az Egyesült Államokban, és a létszámleépítés idővel meghaladhatja az 500 főt. Az elbocsátások a frankfurti székhelyű pénzintézet vállalati és befektetési részlegeit érinti, amelyek tavaly év végén 17 251 embert foglalkoztattak. Az utolsó negyedévben a bank fix hozamú eszközökből származó bevételei 29, a tőkepiaci befektetésekből származók pedig 25 százalékkal estek vissza.

A vártnál gyorsabb a reálbér-emelkedés Oroszországban

Éves összehasonlításban 6,2 százalékkal emelkedtek a reálbérek januárban Oroszországban. Ez a legnagyobb növekedés 2013 szeptembere óta, megegyezik a decemberi értékkel, és meghaladja a 4,6 százalékos elemzői várakozásokat. A nominális átlagbér 8,5 százalékkal 38 400 rubelre emelkedett, míg az éves 1991 óta nem látott szintre, 2,2 százalékra esett vissza. A rendelkezésre álló reáljövedelem azonban nem változott a decemberi 1,4 százalékos csökkenés után. A munkanélküliségi ráta 5,2 százalékra esett vissza a 2017. januári 5,6 százalékról, de nőtt a de­cemberi 5,1 százalékhoz képest. Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal számolt be arról, hogy januárban éves szinten 2,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom a de­cemberi 3,1 százalék után.

Politikai bizonytalanság hűti az ingatlan­piacot

A globális nyugdíjalapok, biztosítók és más befektetők egyelőre tartózkodnak attól, hogy irodahelyiségeket vásároljanak Katalóniában, mert tartanak tőle, hogy a régió esetleges kiválása Spanyolországból a vállalatok exodusához vezethet. Október–december között 63 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest, és 84 százalékkal az egy évvel korábbihoz viszonyítva az irodai ingatlanbefektetések, mindössze 71,5 millió eurót értek el a CBRE szerint.

Ezek is érdekelhetik