Világgazdaság

Több tízezer új lakásvásárlóra számítanak

A megfizethetőbb és az új építésűeknél nagyobb választékot kínáló használt lakások piaca felé terelheti a keresletet a CSOK március 15-től életbe lépő módosítása.

A megfizethetőbb és az új építésűeknél nagyobb választékot kínáló használt lakások piaca felé terelheti a keresletet a március 15-től életbe lépő módosítása.

Használt lakásra is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) jövő héttől anélkül, hogy el kellene adni a meglévő ingatlant, aminek eredményeként mindenekelőtt a panellakások iránti kereslet élénkülhet tovább – állapítja meg az OTP Ingatlanpont elemzése. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint sokak számára immár az egyetlen elérhető lakásvásárlási lehetőséget jelentő lakótelepek felértékelődését éppen a népszerűségük okozza, a panellakások ára a fokozott kereslet nyomán a múlt évben átlagosan 13 százalékkal emelkedett.

A családok otthonteremtési támogatásának kiterjesztése révén hosszú távon most újabb tízezrek léphetnek be a lakáspiacra – prognosztizálja az OTP Ingatlanpont szakértője, közleményében rámutatva: az ingatlanárak meredeken emelkedő tendenciát mutatnak, a rendelet hatására megjelenő új kereslet pedig még inkább felfelé nyomhatja az árakat. A CSOK bevezetése óta már 68 ezer család igényelt támogatást 189 milliárd forint értékben – jelentette be a napokban Novák Katalin, az Emmi államtitkára a jövő héttől érvényes változtatások ismertetésekor. Most megjelenik a rendszerben a nyilatkozatelvűség, amely egyetlen nyilatkozathoz és alapesetben mindössze öt dokumentum bemutatásához köti az igénylést. Rövidül majd a bankok számára előírt ügyintézési határidő, és a külföldön dolgozóktól már a külföldi tb-jogviszonyt is elfogadják – magyarországi jogviszony-létesítés vállalásának ígéretével együtt –, adóstársként bevonhatók lesznek a családtagok is.

„Az összesen tizenkét fő pontban módosuló két rendelet olyanok számára is elérhetővé teszi az állami támogatást, akik eddig nem voltak rá jogosultak. Mint az ennek alapján várható, a lehetőséggel sokan próbálnak majd élni. Egy hét múlva a garzontulajdonos friss házasok is nagyobb lendülettel vethetik bele magukat az ingatlankeresésbe, hiszen kiléphetnek az új építésű lakások néhol szűkös kínálata és megfizethetetlenül magasra nőtt árai mellett a megfizethetőbb használtak piacára. Oda, ahol a CSOK-módosítástól várt keresletnövekedés mellékhatásaként – akárcsak az elmúlt időszakban – az áremelkedés folytatódik” – jegyezte meg Valkó Dávid.

lakáspiac csok
Ezek is érdekelhetik