Világgazdaság

Megújult a sürgősségi fogászat

Hat hónap alatt 190 millió forintból újították fel az ország egyetlen, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott 24 órás sürgősségi fogászati osztályát a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból. Kicserélték a teljes gépparkot, kibővítették a várótermet, kialakítottak négy új fogászati ellátóhelyet, új digitális röntgenrészleget létesítettek, sorszámkiadó rendszert vezettek be.

A fővárosi Szentkirályi utcában működő intézménybe az egész országból érkeznek betegek, de többségében Pest és Nógrád megyéből – mondta Kivovics Péter, a Semmelweis Egyetem (SE) Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatója a Világgazdaságnak. Az intézet több NEAK-pontot termel, mint az összes többi járóbeteg-

fogászati klinika együtt.

A sürgősségin egyebek között csillapítják a vérzést és az extrém nagy fájdalmat, rögzítik a törött állkapcsokat, ízületi problémákat látnak el, fogat húznak és foggyökeret kezelnek. Ez az intézet az egyetlen olyan közalkalmazottakkal dolgozó közintézmény, amely lefedi a teljes fogászati szájsebészeti járóbeteg-ellátást. Havonta átlag 5100 beteget látnak el, hétvégente és ünnepnapokon naponta 160-170-et.

„Az intézet a fogorvosképzés fő gyakorlóhelye graduális és posztgraduális szinten is” – mondta Merkely Béla, az SE rektora.

Az érintett betegellátásban hat státusz van, általában két orvos ügyel, a hétvégi és ünnepnapi folyamatos ügyeletet négy fogorvos látja el – mondta Hermann Péter, az SE oktatási rektorhelyettese a Világgazdaságnak. Közölte továbbá, hogy az SE-n évente száz magyar és 30-50 külföldi fogorvos végez. A diplomásoknak már nem kell szakvizsgát szerezniük, de a 70-80 százalékuk mégis részt vesz parodontológus-, gyermekfogászat-, fogszabályozás- vagy fogpótlástani képzésen. A fogorvosok elvándorlásában nem a külföldre való távozás a fő kihívás, hanem a magánszféra elszívó ereje – tette hozzá a rektorhelyettes. 2016-ban száz fogorvos kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt, 2017-ben 78 fogorvos hagyta el az országot a nyilvános adatok szerint.

fogászat Merkely Béla Hermann Péter Semmelweis Egyetem
Ezek is érdekelhetik