Világgazdaság

Ősztől már a fiúkat is olthatnák

Ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már az ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert – az opcionális rész lehívásával – az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben – közölte a Világgazdasággal az MSD Pharma Hungary. A közbeszerzési eljárás szerint a gyógyszergyártó 3,4 milliárd forint értékben 120 ezer vakcinát biztosít, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot a tizenkét évesek humán papillomavírus elleni védőoltásához.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a kormány kiterjesztené a fiúkra is a HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében – erről még januárban beszélt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Pontosabb dátumot nem jelölt meg lapunk érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma, csak annyit közölt, hogy a tárca jelenleg is vizsgálja az oltás bevezetésének lehetséges időpontját.

A lányok és fiúk HPV elleni együttes oltásának bevezetése népegészségügyi szempontból kifejezetten fontos, a vírus ugyanis nem csak méhnyakrákot okoz, és nem csak a nőkre veszélyes – mondta a Világgazdaságnak Dániel Andrea, az MSD orvos igazgatója. A HPV által okozott rákos megbetegedések csaknem 30 százaléka a férfiakat érinti, és egyéb igen kellemetlen és súlyos betegséget okozhat, például nemi szervi szemölcsöket vagy végbélnyílás körüli rákot. A fiúkat tehát két okból is érdemes oltani: a saját védelmük és a nők védelme érdekében – tette hozzá az orvos igazgató.

Vannak olyan önkormányzatok, ahol a költségvetésben már most is külön forrást különítenek el a

fiúk HPV elleni védőoltására. Székesfehérvár az elsők között vezette be 2016-ban a fiúk számára az ingyenes HPV elleni oltást, akkor, amikor a lányok számára a vakcina bekerült a nemzeti oltóprogramba – mondta lapunknak Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi tanácsnoka. Egy fejlett iparral, gazdasággal rendelkező városnál erre meg kell lennie a pénzügyi alapnak. Hozzátette: 2009-től 2014-ig a lányok számára is ingyenesen biztosították a vakcinát. A megyei jogú város költségvetésében évente tízmillió forintot különítettek el az oltóanyagra, ami átlagosan 400-500 hetedik osztályos gyermek oltását fedezi. Statisztikai adatok szerint Székesfehérváron a gyermekek HPV-átoltottsága 71 százalékos – tette hozzá Östör Annamária.

Az idei tanévben egyébként 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a humán papillomavírus elleni védőoltást hetedikes lányának, tavaly pedig még tízezer szülő mondott nemet az ingyenes vakcinára – közölte korábban a Világgazdasággal a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. Szakemberek szerint feltételezhető, hogy mindkét nem oltása esetén a férfiakat érintő, HPV-vel összefüggő rákos esetek számában további 65 százalékos, a nőknél pedig további 40 százalékos csökkenés érhető el.

MSD Pharma Hungary Kft. HPV-védőoltás
Ezek is érdekelhetik