Világgazdaság

Több új szolgáltatással készülnek a nyárra

Tavaly a nyári hónapokban 120 ezerrel többen utaztak vonattal, az utasszám elérte az 1,6 milliót. Ezt a nagyságrendű növekedést szeretné az idén is a MÁV – mondta a Világgazdaságnak Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese.

Júliusban és augusztusban a kedvelt desztinációk közé tartozik a Balaton, a Velencei-tó, a Dunakanyar, a Tisza-tó, a Fertő tó és sok város mellett Gyula is. Ugyanakkor Magyarország más területein a MÁV-Start utasszáma nyáron csökken, az iskolai szünet és a szabadságok miatt országosan akár 15–25 százalékkal kisebb utasszámot realizálnak.

A vakáció idejére több újdonságot is bevezetett a MÁV, az egyik a balatoni étkezőkocsi-szolgáltatás, amelytől a szezon 72 napjára 70 millió forint árbevételt remélnek. A nyári hónapokban folyamatosan bővítik az InterCity-kocsik (IC) számát,

augusztusban megháromszorozzák a Balaton irányába közlekedőket – közölte Kormányos László. Ez érinti a Budapestről Keszthelyre, illetve a vidéki nagyvárosokból a Balaton-partra közlekedő járatokat is. Példaként említette, hogy Záhony, Nyíregyháza és Debrecen érintésével, valamint Szegedről is indulnak majd vonatok a Balatonhoz, és a MÁV több nagy kapacitású bicikliszállító kocsit közlekedtet, amelyekben akár 30-40 kétkerekű is elfér.

Nyáron a kihasználatlan, Balaton felé közlekedő vonatokra 20 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet váltani: az applikációban kukac jellel tüntetik fel azokat a vonatokat, amelyekre a kedvezmény internetes vagy Vonatinfón történő jegyvásárlással érvényesíthető. Naponta az ország bármely pontjáról a Balaton irányába 22 ezer utazással kalkulál a MÁV. A fesztiválok időszakában is jelentősen megnő az utasforgalom, a Sziget Fesztivál idején pedig a nemzetközi forgalom is megsokszorozódik – mondta Kormányos László.

A Balaton Sound első és utolsó napján mentesítő vonatokat állítanak be, előfordulhat, hogy tíz pluszkocsit is hadra fognak.

Kereslet van rá, ezért a horvát tengerpartra – Split, Opatija, Rijeka – és Szlovéniába is közlekedtet vonatokat a MÁV a nyári menetrendjében. A szlovén tengerparti Koper is elérhető az éjszaka induló Sea You elnevezésű szerelvényekkel – mondta Soha Péter, a MÁV nemzetközi szolgáltatás és fedélzeti vendéglátás koordinátora a Világgazdaságnak. Példaként említette az Adria Expresszt, amely Splitbe közlekedik két hálókocsival és két fekvőhelyes kocsival, így a szállásköltségen is lehet spórolni. Ezeken az általában szinte telt házas vonatokon naponta 90 ülőhelyet és 240 fekvőhelyet kínálnak. A tengerpartokon a szezon egy kicsit tovább tart, mint Magyarországon, ezért az idén is szeptember közepéig közlekednek a Sea You vonatok.

A Balaton felé

22

ezer utazást regisztrál naponta a MÁV

vakáció tengerpart utasforgalom MÁV nyár
Ezek is érdekelhetik