BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mediterrán növény kell a kiskertbe

Tarolnak a balkon- és fűszernö­vények a piacon, a bar­kácsáruházakban és a kertészetekben is mil­liárdos éves forgalmat generálnak a kiskertekhez szükséges eszközök, kiegészítők és növények. A nagyvárosokban is össznépi elfoglaltság lett a tenyérnyi helyek zöldítése.

A kiskertek és a hobbikertek az elmúlt száz évben folyamatosan foglalkoztatták a nagyvárosi lakókat, ám a hatvanas-hetvenes években a rohamos urbanizáció szinte mindenhol háttérbe szorította ezt a tevékenységet. Alig egy évtizede azonban újjáéledt mint közösségi elfoglaltság. Európában a britek kezdtek el először azzal foglalkozni, hogy a közterületeken lévő, használaton kívüli kisebb-nagyobb földterületeket, dísznövények telepítésére kihelyezett, de üres virágcserepeket hogyan lehetne ismét életre kelteni. A tengerentúli gerillakertészet analógiájára megalkották a közösségi kertészkedést, ami elsősorban fűszernövények és néhány haszonnövény (például paradicsomtövek) ültetését jelentette.

Nagyjából egy évtizede alakultak meg az első közösségi kertek, amelyek tágították a piacot, és utat mutattak azoknak is, akik eddig a balkont, az erkélyt vagy a ház előtti kiskertet csak silbakolásra vagy bámészkodásra használták. A közösségi kertek Magyarországon is folyamatosan terjednek, a meglevő közösségekbe ma már szinte csak kihalásos alapon lehet bejutni, az újonnan indulókért tömött sorokban állnak. A megoldást azonban a barkácsáruházak szállítják azzal, hogy ma már olyan kis méretű eszközöket értékesítenek, amelyekkel egy-egy háztartás viszonylag kis befektetett tőkével zölddé varázsolhatja a balkont (és itt nem a muskátlicserepekre kell gondolni, hanem a nagyobb földigényű paradicsom- vagy fűszernövények elhelyezésére). A közösségi oldalakon és videómegosztókon pedig számtalan ötletet, trükköt és megoldást mutatnak be az influenszerek (véleményformálók).

Nagy kérdés, hogy ha megvannak az eszközök, és fejben is összeállt a balkon vagy kiskert külalakja, milyen növényeket érdemes ültetni, mi az, ami kibírja, illetve meghálálja a kiskert éghajlati és benapozottsági adottságait. A legtöbb szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy nem elég a hazai klímával és időjárással tisztában lenni, meg kell határozni, hogy a beültetendő felületnek milyen a mikroklímája. Ha például túl sok nap éri, nem érdemes bazsalikomot ültetni, mert annak félig napos helyre van szüksége. A túlzott nap miatt nem lesznek szép húsos levelei a növénynek. Ilyen esetben például rozmaringot és kakukkfüvet érdemes választani. A kevés napnál értelemszerűen nyugodtan választható a bazsalikom vagy a zsálya. Mind a négy fűszernövény mediterrán jellegű, ugyanakkor ezek a legáltalánosabbak, amelyeket a szakemberek javasolnak. Nincs nagy tévedési arány, ugyanis a mediterrán vagy olasz konyhára jellemző fűszernövények szinte mindegyikét lehet termeszteni balkonon vagy kiskertben. Még a rozmaring is mérsékelten télálló, vagy a babérfa, amely viszonylag nagy cserépben nyugodtan átteleltethető – megfelelő óvintézkedésekkel – a balkonon (is). A citromfa ennél kényesebb, de jó megoldásnak tűnik a balkonra, ám ott nem telel át, a leghidegebb hónapokra mindenképpen be kell vinni a szobába, lehetőleg hűvös helyre.

A növénymix kialakításában eligazíthat egy nemrég készült tanulmány, amely azt vizsgálta, mely nemzetek konyhái a legismertebbek a világon. A tanulmány az ízeket exportcikként vette alapul, a kutatást az amerikai Minnesotai Egyetem közgazdasági tanszéke készítette. Eszerint az olasz konyha ízei vezetnek világszinten. A kutatásból kiderül, hogy a világ más országaiban (vagyis nem az anyaországban) lévő olasz éttermek több mint 176 milliárd dollárt termelnek. Kína következik a sorban 115 milliárd dollárral, majd Japán 91 milliárddal. A franciák csak az ötödikek 40 milliárddal, Magyarország ízexportja pedig 2,6 milliárd dollárral a listán a 27. helyre került. A három vezető ország közül jellemzően az olasz dolgozik friss zöldfűszerekkel (bár a kínai és a japán sem veti meg az itthon is megtermelhető gyömbért, illetve citromnádat), ezért érdemes az olasz mediterráneumból választani a balkonra, amely a szakértők szerint kifejezetten jól harmonizál az itthon is honos fűszerekkel, például a lestyánnal vagy a petrezselyemzölddel és a kaporral.

A kezdeti próbálkozások után érdemes magasabb szintre emelni a balkonok zöldítését, és a tapasztalatok megszerzése után olyan növényekkel is lehet próbálkozni, mint az édeskömény, a fejes saláta vagy akár a kivi és a banán.

Magyarország ízexportja

2,6

milliárd dollár körül alakul

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.