Világgazdaság

Beszakadt a magánegészségügy forgalma

A járványhelyzet miatt szakorvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosított a NEAK által finanszírozott ellátásba az Affidea.

Az egészségügyi magánszolgáltatók szűkítették az ellátásaikat, és teljesen más típusú működésre álltak át a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben – erről Leitner György, a Primus Egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója beszélt a Világgazdaságnak. Mint mondta, krízisműködést tapasztal mindenhol, a Primus-tagok arról számolnak be, hogy a nem sürgősségi ellátásokat átütemezik, műtéteket halasztanak el. Ahogy a vírus egyre inkább terjed, a magánellátás háttérbe kerül az egészségügyi ellátórendszerben, hiszen a zsebből fizetett egészségügyi szolgáltatások nagy része elektív, vagyis ütemezett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egészségi kockázat nélkül elhalasztható diagnosztikai vagy terápiás ellátás. „Jellemzően 30-40 százalékos betegforgalom-csökkenés tapasztalható a magánegészségügyben, ugyanakkor egyes szolgáltatásokat, mint például a képalkotó diagnosztikát, a páciensek egy része továbbra is igénybe veszi” – emelte ki. Az Affideánál számottevő – Budapesten, Szegeden és Győrben, illetve ezek vonzáskörzetében is meghatározó – az állami finanszírozású képalkotó diagnosztikai ellátás: a betegek 80 százalékának vizsgálatát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza. Ez azt jelenti, hogy a cég mintegy 3 millió embernek nyújt közellátás keretében CT-, MR-, ultrahang-, röntgen- vagy mammográfiás vizsgálatokat. A vezérigazgató példaként említette, hogy a fővárosban az Országos Mentőszolgálat sürgősségi és akut CT- és MR-ügyeletében is ők biztosítják az ellátás nagy részét. „Sürgősségi betegellátásban veszünk részt Szegeden és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben.” A közfinanszírozáson belül most prioritás az onkológiai betegek ellátása, számukra még az izotópvizsgálatot is elvégezik. Leitner György hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt időben és térben megpróbálják széthúzni a betegek kezelését. Egészen a múlt hétig előjegyzett betegeket láttak el, most a várólisták átmenetileg szünetelnek, vagyis a nem sürgősségi, nem akut problémával jelentkezőket nem fogadják. „Ha túl leszünk ezen a krízisen, akkor ismét lesznek várólisták, de most érthető módon maguk a betegek sem jelentkeznek a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, hacsak nem muszáj” – jegyezte meg. Szerinte minél hosszabb ez az időszak, annál lassabban fognak a most befagyott várólisták visszarendeződni. Az Affidea egyébként 120 százalékon teljesíti a kvótákat, vagyis azt a teljesítményvolumen-korlátot, amelyet a NEAK-tól kap. A vezérigazgató jelezte, hogy a száz százalék feletti részt csak kismértékben, 20 és 30 százalékos áron finanszírozza a társadalombiztosító.

Arra is kitért, hogy a járvány lecsengése után is el tudják majd látni a feltorlódott betegeket, és akkor is a közfinanszírozott betegek ellátása lesz a prioritás. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a most drasztikusan eső betegszámon megspórolt finanszírozást a válság utáni időszakban visszakapja a szektor. Az Affidea a járványhelyzet miatt szakorvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosított a NEAK által finanszírozott ellátásba. Leitner György szerint jelen helyzetben még inkább nyilvánvaló, hogy az állami és a magánellátás egymásra van utalva, és ki kell használni, hogy krízishelyzetben a két szektor egymást jól kiegészítő, különböző kompetenciákkal segíthet.

Ezek is érdekelhetik