Világgazdaság

Válságüzemmódra kapcsolt a Mol csoport

A termékei iránt csökkenő kereslet és alacsonyabb árak mellett is fenntartja stabil működését a Mol csoport a koronavírus miatt kialakult helyzetben. Likviditása erős maradt, de már módosítania kellett az üzleti terveit – minderről Ratatics Péter,

  • a Mol Magyarország ügyvezetője nyilatkozott a Világgazdaságnak.

    Hogyan igazodott a Mol működése a járvány következtében kialakult új környezethez?

    Az első három héten bevezettük a biztonsági és higiéniai intézkedéseket. Home office és minimális telephelyi jelenlét van a csoport összes országában. Ezen a héten már az új környezetnek megfelelően, válsággazdasági üzemmódban dolgozunk, amit alapvetően négy szempont határoz meg: kollégáink egészségének megőrzése, munkahelyeink megóvása, Magyarország és a régió energiaellátásának biztosítása, végül pedig az, hogy az üzleti folyamataink továbbra is működjenek. E négy dolog garantálja, hogy a Mol a jövőben is megőrizze erejét, régiós pozícióját.

    Mit tapasztaltak a kiskereskedelem terén?

    A jelenlegi helyzet érzékenyen érintette a Mol csoport kiskereskedelmi értékesítését. Magyarországon első hullámban a határellenőrzések, a határátlépés rendjének szigorítása éreztette hatását, március közepétől pedig Budapesten és az agglomerációban is látványosan csökkent a forgalom az iskolák bezárása és amiatt, hogy a cégek tömegesen álltak át a home office-ra. Ráadásul a Maradj otthon! kampány és a március 28-án bevezetett kijárási korlátozás után egyértelműen mérséklődött az autóhasználat. Üzemanyag-eladásaink március közepe óta csoportszinten 30-40 százalékkal zsugorodtak – ideértve tehát a csehországi, a szlovákiai és a romániai kútjaink eladásait is. A Mol csoport 1856 töltőállomásának 84 százaléka azonban teljes nyitvatartással üzemel, és csak 16 százaléka rövidítette a nyitvatartását. Áprilisban és májusban tovább eshet az üzemanyag-értékesítésünk a sokkal kevesebb magánhasználat és a kisebb kapacitással üzemelő tömegközlekedés miatt. Általánosságban a ​fuvarozás is visszafogottabb lesz, viszont néhány szegmens – például a mezőgazdaság – vélhetően stabil marad.

    Az üzemanyagoknak nemcsak a keresletük, hanem az áruk is esik. Ez hogyan érinti a Molt?

    Az olajárra nemcsak a járványhelyzet volt hatással, hanem az OPEC+ országai közötti megállapodás felrúgása is. Az év eleji 64 dolláros hordónkénti árból nagyjából 20 dollárt vitt el a koronavírus-járvány miatti alacsonyabb kereslet hatása, és további 10-15 dollárt az, hogy már nem fogják vissza önkéntesen a termelést a kínálati oldalon. Mégis, az ár nem maradhat tartósan a hordónként 25 dollár alatt, mert ilyen árszinten már túl sok szereplőnek nem éri meg termelni. Kisebb termelés mellett pedig a kínálati oldal esése már nagy valószínűséggel ellensúlyozná a járvány miatti keresletcsökkenést, ez pedig megállítaná az árak esését. A Molt a múltban is gyakran érték sokkhatások, de többször bizonyítottuk, hogy tőkeerős és egészséges vállalat vagyunk, extrém környezetben is biztosítjuk az energia- és szolgáltatásellátást. Ugyanakkor fel kell készülnünk arra, hogy a koronavírussal érkező gazdasági és társadalmi válság sokáig elkísér bennünket. A Mol lassan két hete működik válsággazdasági üzemmódban, amelynek részeként például felülvizsgáljuk a beruházási és fejlesztési terveinket is, úgy, hogy a legfontosabb feladatokra koncentrálunk. Éppen ezért 25 százalékkal visszavontuk az idei éves EBITDA-célkitűzésünket, 1,5 milliárd dollár alá csökkentettük a beruházási költségeinket, lefaragtuk a működési kiadásainkat is. A likviditásunk azonban továbbra is erős, még a most záruló ACG-felvásárlás ellenére is. Körülbelül két, két és fél milliárd dollár áll a rendelkezésünkre, hogy akár egy hosszabb ideig tartó válságot is átvészeljünk. Azonban rászántuk magunkat még egy komoly lépésre: a helyzet normalizálódásáig visszatartjuk a 2019-ben keletkezett teljes adózás utáni nyereséget, hogy esetleg osztalékként – részben vagy egészben – később fizessük ki, ha a részvényesek úgy döntenek.

    Kevesebb üzemanyagot állít elő

    a Mol az új helyzetben?

    Márciusban megmaradt az üzemanyagok, a polimerek és a legtöbb speciális termék kereslete. A válság első figyelmeztető jelét az LPG- és a JET-A1-értékesítés jelentős csökkenése mutatja. Áprilisban és májusban várhatóan esik a speciális termékek iránti igény, különösen a JET-A1, a bitumen és a nehéz fűtőolaj esetében. Emellett kiemelten figyelnünk kell a kénre, az aromásokra és a petrolkokszra. A százhalombattai finomító folyamatosan üzemel, a termelésben nincs kiesés, és ellátási gondjaink sincsenek.

    Hogyan változott a Mol Petrolkémia által gyártott vegyipari alapanyagok iránti piaci érdeklődés?

    A polimer iránt az elmúlt hónapban az előbbiek szerint megmaradt a kereslet, amely azonban áprilisban és májusban várhatóan 15-20 százalékkal esik. Bár a csomagolóipari cégek a szokásos módon vásárolnak, az autóipar és a tartós fogyasztási cikkek szegmense már kevesebbet. Logisztikai kihívásokkal is szembe kell néznünk, például az olaszországi kiszállítások esetében, amelyek egyelőre kezelhetőnek tűnnek. A csoport finomítóiban 20-30 százalékkal kisebb kapacitással dolgozunk, az etilénkrakkolónkban pedig 10 százalékkal már visszafogtuk a termelést. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az értékesítéseinket és a készleteinket, a termelésünket pedig a kereslet alakulásához igazítjuk.

    Zökkenőmentes-e a társaság alapanyag-ellátása és kiszállítása?

    Igen, a közúti üzemanyag-szállítások minden régióban zökkenőmentesen folynak. A nem üzemanyagok esetében viszont megnőtt a határátlépési idő, és a nemzeti korlátozó intézkedések miatt előfordulnak kisebb csúszások a kiszállításokban, de eddig minden megrendelést teljesítettünk akár alternatív útvonalak megtételével is.

    Hogyan érintik a zuhanó olajárak a Mol belföldi szénhidrogén-termelését?

    Jelenleg nem korlátozzuk e tevékenységet az alacsony olaj- és földgázárak miatt. Kutatási és termelési üzletágunk fontos szerepet tölt be a hazai energiaellátásban (évi mintegy 600 ezer tonna olajat és másfél milliárd köbméter gázt termelünk, ezzel a hazai felhasználás 15 százalékát adjuk), és elkötelezettek vagyunk a hazai energiaellátás-biztonság fenntartásában. Emellett az elmúlt évek hatékonyságjavító intézkedéseinek köszönhetően a hazai szénhidrogén-termelésünk a mai alacsony árak mellett is rentábilis. A piaci árkörnyezet további romlása esetén természetesen felül kell vizsgálnunk a mezőszintű megtérülést, de emiatt a teljes termelési szinthez képest csak kisebb termeléskorlátozásra lehet számítani, főként a már nagyon régóta termelő mezők relatíve magas egységköltsége miatt. Mindazonáltal – a többi olajcéghez hasonlóan – mi is felülvizsgáljuk az idei beruházásainkat. Egy elhúzódó olajválság középtávon már érezhető hatást gyakorolna a hazai szénhidrogén-termelésre.

    Létfontosságúnak minősített vállalatként milyen kiemelt feladatai vannak a Molnak?

    Stratégiai vállalatként soha nem állhatunk le. Mi biztosítjuk a régió és Magyarország energia- és üzemanyag-ellátását. Mindenki dolgozik. Töltőállomásaink nyitva vannak, a lakosság üzemanyag-ellátása zavartalan, a százhalombattai finomító egy percre sem állt le. Emellett felelős vállalatként a járványhelyzet fokozódásával az almásfüzitői üzemünk egyik gyártósorán megkezdtük a fertőtlenítőszer hazai forrásból való gyártását. Ez ma az egyik legkeresettebb termék a világon. A Mol Hygiből napi 50 ezer liter készül, már kiszállítottuk az operatív törzs által kijelölt intézményekbe. Csak az elmúlt napokban több mint száz helyre juttattunk több mint 250 ezer litert: kórházakba, közüzemekbe, hulladékgazdálkodókhoz. Április közepétől, végétől a kiskereskedelemben is kapható lesz. Azon dolgozunk, hogy a töltőállomásokon is hamarosan elérhető legyen a termék.

    Mekkora beruházást igényelt

    a fertőtlenítőszerek előállítására való átállás?

    Anyagilag nem volt jelentős, hiszen a gépeink már ott voltak. A nagy feladat a munkatempó és az átállás volt, mert az utóbbi normális körülmények között hat-tizenkét hónapig tart, most viszont két hét alatt megoldották a kollégáim. Nagy segítség volt a felelős intézmények – köztük a Nemzeti Népegészségügyi Központ – villámgyors támogatása és az is, hogy az előállításhoz szükséges alapanyagot Magyarországról szerezzük be.

    Hogyan védi a Mol a dolgozói egészségét?

    A töltőállomásokon a koronavírus terjedésének megelőzésére számos intézkedés mellett a hazai és a regionális hálózatban is elkezdtük plexifalakkal védeni a pénztáros kollégákat. A shopokban legalább óránként (csúcsidőben gyakrabban) fertőtlenítjük a mosdókat és a gasztroterületet. Emellett az elmúlt két hétben 700 mélyfertőtlenítést végeztünk, azaz a töltőállomásaink nagyobb forgalmú területeit egy speciális, széles spektrumú tisztítószerrel fertőtlenítjük. Ottani dolgozóinknak 50 ezer gumikesztyűt, 15 ezer arcmaszkot és több mint négyezer különböző kiszerelésű kézfertőtlenítő szert is kiszállítottunk. Finomítói telephelyeinken minimálisra csökkentettük a jelenlétet. Munkavállalóink munkáját és azt, hogy ekkora kockázatot vállalnak, havonta 50 ezer forint pandémiás juttatással díjazzuk. A múlt héttől az üzleti szempontból kritikus munkát végző finomítói dolgozóknak rendszeres koronavírus-szűrést biztosítunk PCR- és antitestes tesztek segítségével. Az MPK-ban is – miként a Mol többi telephelyén – műszakkezdéskor már két hete megmérjük minden munkavállaló hőmérsékletét felületi hőmérővel. A poliolberuházás területén továbbra sincs fertőzött vagy fertőzésgyanús munkavállaló.

    (A Mol-bejelentés piaci hatásairól a 9. oldalon olvashatják cikkünket.)

  • A Mol Hygiből

  • napi

    50

    ezer liter készül

    Ezek is érdekelhetik