Világgazdaság

Nem ingott meg a Graphisoft Park

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai ellenére állta a sarat a Graphisoft Park, és a bérleti díjakból származó bevétele mintegy 2 százalékkal emelkedett 2020 egészében az egy évvel korábbihoz mérten, 14,54 millió euró­ra. Az ingatlanhasznosító vállalat tegnap piaczárás után publikált üzleti beszámolója szerint saját várakozásukat felülmúlva 4,42 millió eurós pro forma nettó eredményt értek el múlt évben, míg 2019-ben ezen a soron 4,94 millió euróról számoltak be.

Az EBITDA egy év alatt 400 ezer euróval nőtt, 13,72 millió euróra. A jelentés kiemeli, hogy az irodapark kihasználtsága tavaly az első fél évben tartósan 97 százalékos volt, majd a második hat hónapban kismértékben, 3 százalékkal csökkent, de a budapesti átlagos irodapiaci üresedés mértékénél így is kedvezőbb maradt. A járvány miatt a cég ingatlanállományának valós értéke már szeptember végére jelentősen esett, 246 millió euróra, majd az új független értékbecslés szerint a portfólió 2020 végén 241 millió eurót ért.

A vállalat igazgatósága a tavalyi pro forma eredmény 90 százalékán túlmenően a tavalyi tartalékok terhére további kifizetésére tesz javaslatot, összesen 10 millió eurót oszthatnak vissza részvényeseiknek. A mintegy 10,6 millió darab A sorozatú törzsrészvénynél papíronként 0,94 euró, azaz tegnapi árfolyamon számolva mintegy 337 forintos osztalék juthat. A Graphisoft idénre 14,5 millió eurós bérletidíj-bevétellel és 4,3 millió eurós nettó eredménnyel tervez. A vállalat részvénye tegnap 0,3 százalékos csökkenéssel, 3630 forinton zárt a Budapesti Értéktőzsdén.

Ezek is érdekelhetik