Világgazdaság

A hazai irodák nyolc százaléka be van poloskázva

Évente a hazai irodák 8 százalékában találnak lehallgatókészüléket, ez az arány külföldön 2-3 százalék.

Évente a hazai irodák 8 százalékában találnak lehallgatókészüléket, ez az arány külföldön 2-3 százalék – mondta a Világgazdaságnak Tóth Béla, a Diracom Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég több mint húsz éve van jelen a biztonságtechnikai piacon, rosszindulatú információszerzés felderítésével és hatékony távfelügyeleti rendszerek kialakításával foglalkozik, valamint vagyonvédelmi területre rádiókat is gyárt. A munkához a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal haditechnikai osztályának engedélye szükséges, amelyet ötévente meg kell újítani.

Csak tavaly mintegy száz irodát vizsgáltak át, a munkához egy 40 millió forint értékű, nyolc-tíz aktatáskányi, haditechnikai besorolású műszerparkkal vonulnak ki.

Tóth Béla becslései szerint évente több tízmilliárd forintra tehető a veszteség, amelyet a lehallgatások okoznak a cégeknek. A legveszélyeztetettebb kategóriában a kutatás-fejlesztési tevékenységet végzők és a tendereken induló vállalatok vannak. Úgy véli, ha egy cég 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik, akkor elérte a lehallgatás „belépési küszöbét”.

Fotó: Diracom Kft.

A megrendelők között kereskedelmi és informatikai cégek is vannak, de állami megrendelések szintén érkeznek, néhány önkormányzatnak is dolgoznak. Bár a járvány miatt tavaly kiürültek az irodák, a biztonságtechnikai cég teljesítménye mintegy 25 százalékkal nőtt 2019-hez képest, amikor az Opten adatai szerint százmillió forint árbevétel mellett 2,5 milliós profitot realizált.

A Diracom az elmúlt öt-hat évben 50-60 védett helyiséget épített ki, ezeket főleg multinacionális cégek rendelték meg, kialakításuk 5–100 millió forint közötti összegbe kerülhet, ez függ az építészeti struktúrától és az iroda elhelyezkedésétől is. A megrendelők többsége a felmérési ajánlat után azt kéri, hogy ne tudják őket lehallgatni az ablakon keresztül, mivel ez ma már 200-300 méteren belül egy lézeres mikrofonnal megoldható. De fontos az is, hogy az épületek szerkezetén keresztül se juthasson el titkos információ illetéktelenekhez. A járvány alatt több védett tárgyalót alakíthattak ki, mivel nem akadályozta senki a munkavégzést.

Korábban ezeket a feladatokat éjszaka vagy a hét végén tudták csak elvégezni.

Az analóg készülékek lehallgatása a legegyszerűbb, ezért a szakértő azt javasolja az ügyfeleinek, hogy ilyen telefonok mellett ne tárgyaljanak. A mobilok lehallgatását egyáltalán nem lehet érzékelni, és ezeket jellemzően hivatalos szervek végzik Magyarországon.

A home office végeztével a felelős cégvezetők átvizsgáltatják majd az irodáikat

– mondta Tóth Béla. Évente három-négyszer szúrópróbaszerűen célszerű hívni egy biztonságtechnikai szakértőt, főleg, ha valamilyen fontos tárgyalásra készülnek a vállalatok. Ahol van rá anyagi erőforrás, ott aktív frekvenciaspektrumú rendszerek kialakítása javasolt. Ez biztosítja, hogy ha egy mobiltelefonnal vagy más eszközzel bejelentkeznek a tárgyalóba, azt a rendszer azonnal jelzi, és le tudják állítani a megbeszélést.

Diracom Kft. lehallgatás védett iroda