Világgazdaság

Sorsfordító közgyűlés előtt a Dunaferr

A cégbíróság ma 10 órára hívta össze az ISD Dunaferr sorsfordító közgyűlését, de még mindig kérdés, hogy bejutnak-e a vasmű területére a résztvevők.

Másfél órán belül eldől, sikerül-e megtartani az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlését, amelyet a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága ma 10 órára hívott össze. A lehetőség azért kérdőjeles, mert ehhez a meghívottaknak be kell jutniuk a társaság székhelyére, de a belépést már a közgyűlés legutóbbi összehívásakor is megakadályozta a társaság vezetése arra hivatkozva, hogy az érkezők meghatalmazásai hamisak. Hasonló intézkedésre most is van esély, ugyanis a vasmű ügyvédje, Nagy Péter már jelezte a Világgazdaságnak, hogy e dokumentumok hamis volta miatt ma sem lesz közgyűlés. Igaz, nem sokkal korábban éppen a Dunaferr hozta nyilvánosságra a mai esemény dátumát.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Lesz közgyűlés, nem kell feltétlenül bejutnunk a gyár területére. Nekem az is megfelel, ha azt tudom rögzíttetni, hogy ismét megakadályozták a bejutást, hiszen a mostani közgyűlést a Székesfehérvári Törvényszék rendelte el

– válaszolt a Világgazdaságnak a Dunaferr legnagyobb tulajdonosa, a ciprusi Steelhold képviseletében fellépő Mikó István. Közölte továbbá, hogy ha a társaság vezetése a törvényszéknek is ellentmond,

akkor nyilván nem lesz választásom, minthogy [...] a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon feljelentést teszek, továbbá a Nemzeti Nyomozó Irodához már beadott feljelentésünkhöz is csatolom azt a dokumentumot, amely szerint az ISD Dunaferr vezetése ismét megakadályozta a legitim közgyűlés megartását.

A közgyűlést – mint arról lapunk már beszámolt – a Steelhold Ltd. megbízottja által kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárás részeként hívta össze a cégbíróság. Határozatképtelenség esetén a következő közgyűlés május 12-én lesz, erről a Duol.hu számolt be.

A napirendi pontok között szerepel a tavaly lejárt megbízatású, jelenleg általános vezérigazgató-helyettesként a posztján ülő Jevgenyij Tanhiljvics (Evgeny Tankhilevich) cégvezető visszahívása és az új cégvezető kinevezése.

Választani kell új igazgatóságot is (az ötből három személy megbízatása szintén lejárt), új felügyelőbizottságot, új könyvvizsgát, dönteni kell a társaság 2019-es beszámolójáról és az azzal kapcsolatos részletekről, végül pedig módosítani kell a társaság alapszabályát és azt új, egységes szerkezetbe kell foglalni.

Fotó: duol.hu

A bíróság megállapítása szerint jelenleg törvénysértés áll fenn a Dunaferrnél, a törvényesség pedig a közgyűlésen állítható vissza.

Steelhold ISD Dunaferr Mikó István nagy péter