Világgazdaság

Az egységes piac miatt lehet itthon olcsóbb az áram

Csütörtöktől egységessé válik Európa másnapi villamos energia piaca a földrész rendszerirányítói és áramtőzsdéi sokéves munkájának lezárásaként – ismertette a Mavir Zrt. háttérbeszélgetésén Istvánffy György, a HUPX Zrt. piacfejlesztési vezetője.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Az európai belső másnapi energiapiac a régiónk már összekapcsolt négy országa – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia – és a nyugat-európai összekapcsolt árampiacok összeolvadásával jön létre.

Magyarország számára ez konkrétan az összekapcsolt szlovák és román határok mellett jelenleg az osztrák határt érinti, amely kör egyébként 2023-ban kiegészülhet a horvát, később és a szlovén határokkal is.

Az intézkedés azt az eddigi, kevésbé hatékony megoldást váltja fel, amelyben a kereskedőknek az áram határokon keresztüli szállításához külön kellett aukciókon megvásárolnia a szükséges határkeresztező kapacitásokat. A kapacitásokat az új rendszerben egy egységes algoritmus osztja ki az energiaügyletekkel együtt, ha pedig éppen szűk az adott határkeresztmetszet, akkor az algoritmus automatikusan meghatározza annak az árát is, amit az energia ára fog tartalmazni.

A csütörtöki intézkedés egybecseng azzal az uniós elvásással, amely előírja az áruk szabad áramlását.

A tervek szerint 2023 februárjában megvalósul az áramlásalapú kapacitáskiosztás a régióban, amely a villamos energia valós, fizikai – tehát nem a kereskedelmi megállapodásokat követő – útját pontosabban követi le a kereskedés során.

Jelen esetben ez a lépés a másnapi piacon valósul meg, emellett működik a napon belüli árampiacon is piac-összekapcsolás, amelynek a fejlesztése szintén folyik a szlovák határ esetében.

A piac-összekapcsolásnak köszönhetően hatékonyabb lehet a kapacitáskiosztás, akadálytalanabbul áramolhat a villamos energia, olyan térségekbe, amelyekben éppen talán szűkös a kínálat.

Ennek köszönhetően közelíthetnek egymáshoz az országok, régiók nagykereskedelmi árai, ami Magyarország esetében – importőr ország lévén – az árak csökkenésének irányába hat.

Ez a felhasználóknak jó, de például eshet az egymással versengő erőművek bevétele, haszna.

A piacösszekapcsolás nem növeli a kitettséget, kockázatot, sőt amiatt, hogy a kereskedőnek nem kell külön lépésben megvásárolnia az áramot és a szállításához szükséges kapacitást, még csökken is

– válaszolt a Világgazdaságnak Batta Gergő, a Mavir rendszerirányítási és piacműködtetési igazgatója. Mint Istvánffy György hozzátette, további előny, hogy kisebb lesz az árak fluktuációja, így csökken az ezzel összefüggő bizonytalanság is.

HUPX Zrt. árampiac Istvánffy György MAVIR Zrt.