Warren Buffett a mai napon a részvényesi közgyűlésen hosszan beszélt a befektetési bankokról és a brókercégekről.

A Wall Street így vagy úgy, de pénzt csinál. Ha kell akkor a kapitalizmus asztaláról lehulló morzsákra veti rá magát

— fogalmazott igen keményen Buffett. Hozzátette, hogy a brókerek azzal nem keresnek nagy pénzeket, ha az emberek befektetnek, ezért hazárdjátékra ösztönzik őket - írta meg a CNBC.

Warren,Buffett,,Chairman,And,Ceo,Of,Berkshire,Hathaway,Is,Interviewed
Fotó: Shutterstock

Ezzel együtt arról is beszélt, hogy a jelenlegi piaci zavarok között a Berkshire Hathaway számára olyan lehetőségek adódnak, amiket ki kell használniuk. Elmondta, hogy a céggel 41 milliárd dollárnyi részvényt vásároltak fel az idei első negyedévben, amivel felszabadították a vállalat készpénzkészletének egy részét. Ebből 7 milliárd dollárt az Occidental részvényeinek felvásárlására ment, így részesedésük az olajtermelőben már több mint 14 százalék.

A spekuláció már-már mániává fajult

— mondta a 98 éves Charlie Munger, Buffett régi üzlettársa, illetve a Berkshire társelnöke. 

Vannak akik nem értenek a részvényekhez, és olyan brókerek adnak tanácsot nekik, akik még kevésbé értenek az egészhez. Ez őrület! Egy normális világban az országok biztos nem engednék ezt. Olyan mintha az értékpapírokkal kaszinókban kereskednének

— fakadt ki Munger.

A lakossági kereskedők a világjárvány idején elárasztották a tőzsdéket és rekordokat döntöttek a részvényárfolyamok.

Ezt a helyzetet tavaly tovább fokozta a Reddit üzenőfaláról származó mémek inspirálta kereskedés.

Azóta viszont a világ nagyot fordult és sok új tőzsdéző veszteséges lett. A Nasdaq részvényindex, ami a kiskereskedők sok kedvenc papírját is tartalmazza medvetempóra kapcsolt és már több mint 23 százalékot veszített az értékéből az áprilisi csúcs óta.

Warren Buffett már régóta gúnyolódik a befektetési bankárokon. Úgy látja, hogy egy olyan rendszerben működnek, ami a vállalatok hullámvasútszerű tevékenységét ösztönzi és nem azt, hogy javítsák a teljesítményüket.