A dél-kínai Guangdong tartományban több kerekedő azt állítja, hogy becsapták őket és fiktív mennyiségű alumínium készletek ellen nyújtottak nekik hitelt. Három kínai fémraktárban le is állították a működést, mivel az ellenőrző bizottságok megvizsgálják, hogy valóban készleten van-e az a mennyiségű alumínium, ami a hitelek alapját képezte. Az ellenőrzők között vannak a Glencore és a Trafigura nemzetközi nyersanyagtermelő vállalatok is részt vesznek az ellenőrzésben.

A Bloomberg és a Yahoo Finance arról ír, hogy egy több mint 500 millió jüanos (75 millió dollár) kölcsönről is lehet tudni, aminek a fedezetét egy Foshan városban található raktár készletei fedezték. Erről kiderült, hogy lényegesen kisebb a raktáron lévő alumínium, mint azt állították. A szóban forgó mennyiségek ugyan viszonylag kicsinek számítanak, de a kereskedőket emlékezteti az eset egy 8 évvel ezelőtti sokkal nagyobb botrányra az északi Qingdao kikötővárosban, ami akkor bizalmi válsághoz vezetett a kínai fémpiacon.

Fotó: Qilai Shen / Bloomberg

Mi lehet a készlet eltérések hátterében?

Az árupiac, legyen szó búzáról, rézről vagy olajról jellemzően nagy volumenű, alacsony árrésű üzlet. A pénzáramlás optimalizálása érdekében a kereskedők gyakran zálogjogot alapítanak az eszközeikre. Ez a fémpiacon raktári jegyek formájában jelenik meg. Ezek a raktárjegyek tartalmazzák az áru mennyiségét, minőségét, tulajdonságait és elhelyezését.

Egyetlen fémkészletre akár több zálogjogot is alapíthatnak, ilyenkor a tulajdonos több hitelezőtől is kölcsönhöz jut. Ez a gyakorlat a túlzálogosítás, aminek hatására a bevételek és a tényleges fémmennyiség között a gyakorlatban előfordulat különbség.

A kereskedőknek azért kell bevállalni ezt a kockázatot, mivel az egyébként is alacsony árrésük mellett az elmúlt hónapokban még nehezebb lett a vállalkozás finanszírozása. A bankok óvatosabban adnak hitelt az Ukrajnában zajló háború okozta szélsőséges áringadozások miatt. A fémpiacot emellett a világpiacon tapasztalható nikkelhiány is sújtja.

Emiatt a kisebb cégek kénytelenek alternatív finanszírozást keresni, ami sokszor jelenti azt, hogy az árujukat zálogba adják a nagyvállalatoknak, hogy készpénzhez jussanak. Tekintettel arra, hogy az ukrán háború miatt a nyersanyagárak jelentősen megnőttek az így zálogba adott készletek többet érhetnek más befektetések fizetőeszközeként.

A most Dél-Kínában kitört botrány miatt előfordulhat, hogy a nagyvállalatok elvesztik a bizalmukat a kisebb cégekben és nem fognak nekik kölcsönt adni, így azok nem tudják finanszírozni a működésüket.

Hogy robbant ki a botrány?

A jelenleg tapasztalható piaci volatilitás miatt a hitelezők jóval óvatosabbak lett. Kínában a koronavírus-járvány miatti lezárások a nagy cégeket arra késztették, hogy vázolják fel azokat a stratégiákat, amik a lekötött fémkészletek felhasználásáról szólnak, mert félő volt, hogy az adósok nem tudnak majd törleszteni. Ez a felkészülés vezetett oda, hogy egyes vállalatok elkezdték ellenőrizni a raktárakban tárolt fémet és kiderült, hogy Foshan városi készletek kisebbek, mint a szerződésben áll, illetve, hogy túl is vannak zálogosítva.

Hova vezethet ez az ügy?

A guangdong-i rendőrség nyomozni kezdett, hogy megállapítsa, hogy történt-e csalás. Ezek az üzletek nem voltak becsatornázva a Shanghai Futures Exchange-e, Kína legnagyobb árutőzsdéjére, így arra nem kell számítani, hogy a piacokon nagyobb felfordulást okozna az ügy. Az viszont biztos, hogy a hitelező cégek elkezdik ellenőrizni a lekötött raktárkészleteket és ez dominóeffektushoz vezethet.

Már el is kezdődött több raktárban a munka felfüggesztése, annak érdekében, hogy átnézhessék, hogy megvannak-e a szükséges készletek. Minél több eltérésre derül fény, a nagyvállalatok annál bizalmatlanabbak lesznek és annál kisebb eséllyel fognak kölcsönt adni a kisebb cégeknek. Ez egy sor vállalkozás bedőlését jelentheti.

Az incidens az árakra is negatív hatással lesz. Az alumínium értéke visszaesett, amióta a botrány napvilágot látott, mivel a kereskedők nem mernek fémekbe fektetni. Ezzel együtt a túlzálogosítások miatt az egyes készletek tulajdonjoggal kapcsolatos kérdéseit is tisztázni kell.