Lengyelországban ma valóban autokrácia épül, szégyenletes brüsszeli asszisztencia mellett – írta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász írása az Origónak a Soros-hálózatról értekezve

Varsó, 2024. január 11.A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én.MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
A Tusk kormány lépései ellen sokan tiltakoznak
Fotó: Radek Pietruszka/PAP/EPA/MTI

Szerinte a világ valamennyi demokráciájában a hatalom természetszerűleg érez késztetést arra, hogy valamiképpen próbálja korlátozni a polgárok szabadságjogait, de egy erős, demokratikus jogállamban vannak olyan intézmények és vannak olyan eszközök az állampolgárok kezében, amikkel kontroll alatt tudják tartani ezeket a hatalmi szándékokat.

Megfigyelhető, hogy a balliberális erők az elmúlt években politikai fegyverként kezdték el alkalmazni a jogállamiság fogalmát - jegyezte meg. 

A jogállamiság sajátos értelmezésének Magyarországon is van képviselete. Fleck Zoltán jogszociológus, a Soros György által kiemelten támogatott Eötvös Károly Intézet előző igazgatója kifejtette, hogyha az ellenzék győz a 2022-es választásokon, valószínűleg „időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után."

Felidézte az Alkotmánybíróság határozatát:

Jogállamot nem lehet a jogállam ellenében megvalósítani. 

Ami a napokban Lengyelországban történik, szomorú példája a jogállamiság helytelen értelmezésének. A Tusk kormány lépései a karhatalom bevonásával autokratikusnak értékelhetők - így fogalmazott. 

Budapest, 2024. január 10.Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a budapesti Bem téren tartott sajtótájékoztatón 2024. január 10-én. A CÖF-CÖKA szolidaritást vállal a lengyel Gazeta Polska közel 500 civil klubja, a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmeiség mellett.MTI/Lakatos Péter
Ifj. Lomnici Zoltán  egy korábbi rendezvényenFotó: Lakatos Péter/MTI

Hozzátette: Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter egy parlamenti határozat alapján 2023. december 20-án felmentette a közmédia vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki. Andrzej Duda okkal nevezte anarchiának Sienkiewicz eljárását, ugyanis a lengyel közmédia vezetőinek kinevezését és felmentését a Nemzeti Médiatanácsról (RMN) szóló törvény szabályozza, mely normát a parlamenti többség módosíthatja, a miniszter azonban ezt a kérdést egy szejmhatározat alapján kívánta rendezni.

A Tusk-kormány elmúlt hetekben tanúsított nyíltan alkotmányellenes, a megfélemlítésen és a politikai terror módszertanán alapuló magatartása felveti azt a problémát, hogy a kormányzati lépések a szuverén lengyel nemzet egységét, a hatalmi ágak egyensúlyát, a közhatalmi szervekre vonatkozó alkotmányos korlátok fontosságát teszik zárójelbe, sőt azokat feláldozzák a minél gyorsabb hatalomkoncentráció megteremtését célzó politikai szándék oltárán - ezzel zárta sorait az alkotmányjogász.

A lengyel PiS feljelentette a szejm elnökét, Kaminskiék bebörtönzése miatt

A lengyel Jog és Igazságosság párt két képviselője feljelentette a szejm elnökét. Krzysztof Szczucki és Pawel Jablonski szerint Szymon Holownia bűncselekményt követett el, amikor Kaminski és Wasik mandátumának megszűnéséről nyilatkozott, akárcsak Donald Tusk miniszterelnök azzal, hogy a hivatalos közlönyben közzétette a szejm. A PiS két poliikusát keddet vették őrizetbe és ítélték 2 év letöltendő szabadságvesztésre. Kaminskiék a börtönben éhségsztrájkba kezdtek.