Zöldgazdaság

Extrém hőség mellett újabb bozóttüzek pusztítanak Sydney környékén

Az északi tűzben már félmillió hektáron pusztítanak a lángok, amelyek elérték a magasan fekvő Blackheath városát is.

A karácsonykor hullott csapadék ellenére tovább pusztítanak a bozóttüzek Ausztrália legnagyobb városa, Sydney környékén, ahol az ott élők attól tartanak, hogy a közeli Kék-hegységben tomboló két jelentős méretű tűz összeér, és gigantikus kiterjedésűvé nő a napokban várt újabb extrém hőségben.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn ismét legalább 45 Celsius-fokos hőmérsékletre kell számítani.

Új-Dél-Wales szövetségi állam tűzoltósága szerdán közölte, hogy két bozóttűz alakult ki a Sydneyből a Kék-hegység felé vezető autópályától északra és délre.

Fotó: AFP PHOTO / CARLOS COUTINHO

Az északi tűzben már félmillió hektáron pusztítanak a lángok, amelyek elérték a magasan fekvő Blackheath városát is. A Channel 9 televíziós csatorna által idézett egyik helyi lakos azt mondta, ez a legnagyobb bozóttűz, amely a Kék-hegységben valaha tombolt, sok épület vált a magasra csapó lángok martalékává a hét eleje óta. A másik, déli tűz észak felé tart, Katoomba városát fenyegetve.

Új-Dél-Wales államban eddig nyolc ember halálát okozták a bozóttüzek, köztük két önkéntes tűzoltóét. Csaknem ezer ingatlan semmisült meg. A lángok megfékezésén hozzávetőleg kétezer – jórészt önkéntes – tűzoltó dolgozik.

Az előrejelzések szerint csak februárban várható jelentősebb mennyiségű csapadék.

Közben Dél-Ausztráliában a szövetségi állam fővárosa, Adelaide közelében is bozóttüzek pusztítanak a hétvége óta, amikor is 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

tűzvész Sydney bozóttűz
Kapcsolódó cikkek