Zöldgazdaság

Több száz koala pusztult el egy eukaliptuszültetvény kitermelésekor

A Friends of Earth Australia szerint az ültetvény kivágása után, a törmelék eltakarítása közben dózerolhatták el a koalákat.

Koalák százait pusztították el egy eukaliptuszültetvény kitermeléskor az ausztráliai Victora államban, Portland város közelében – közölte a Friends of Earth Australia környezetvédő szervezet.

A szervezet koalakutatója, Anthony Amis szerint környékbeli lakosok döglött vagy sérült koalák százait találták az irtáson. Az állatokat eldózerolták, mindenfelé a bomló tetemek bűze terjengett. Mintegy két tucat sérült állatot el kellett altatni. Valóságos mészárlás történt – mondta. Az ültetvényt a Midway nevű cég termelte ki, amely azt állítja, hogy elegendő fát hagyott hátra a koalák számára, amelyek épek és egészségesek voltak a kitermelés befejezésekor.

Fotó: Recep Sakar / Anadolu Agency

Miután a cég novemberben befejezte a munkát, a területet egy magán földbirtokosnak adták át. A Friends of Earth Australia szerint

az ültetvény kivágása után, a törmelék eltakarítása közben dózerolhatták el a koalákat.

A helyi környezetvédelmi minisztérium a felelősök megbüntetését ígérte arra az esetre, ha kiderül, hogy szándékos állatirtás történt. A koalamészárlás híre felkavarta az ausztrál közvéleményt, mivel az Ausztrália jelképének számító állatból tízezrek pusztultak el a szeptember óta tomboló erdőtüzekben, és ez felvetette a lehetőségét annak, hogy veszélyeztetett fajjá válhat a különleges erszényes.

Anthony Amis koalakutató szerint a térség, ahol a mészárlás történt, az egyik legfontosabb koalaélőhely a régió különlegesen egészséges génállományára tekintettel.

koala Ausztrália kitermelés eukaliptusz
Kapcsolódó cikkek