Zöldgazdaság

A használt sütőolaj óriási károkat okoz a természetben

Magyarországon a használt sütőolaj szelektív gyűjtésének aránya nagyon alacsony szintű, bár már indultak kezdeményezések a használt sütőolaj és sütőzsiradék begyűjtésére. Az összegyűlt sütőolajból bioetanolt készítenek, míg a szűrés utáni zaccot biogázüzemekben hasznosítják újra. Nagy szükség lenne ezekre a rendszerekre, hiszen a vendéglátóhelyek, a főzőkonyhák és a háztartások felhasználása alapján az egy főre jutó használt sütőolaj mennyisége évente csaknem 14 kilogramm.

A kereskedelmi egységeket törvény kötelezi a konyháikon keletkező ételhulladék és használt sütőolaj szerződéses elszállítására, de a háztartásokban keletkező mennyiség szelektív gyűjtésére eddig még nem dolgoztak ki rendszert hazánkban.

A használt sütőolajnak környezetkárosító hatása van: az élővizekbe kerülve szétterül a vízfelületen, ezáltal gátolja a víz oxigénellátását, akadályozva a vízi élőlények anyagcsere-folyamatait és rontva életfeltételeiket. A talajba kerülve súlyosan károsítja a talajflórát, terméketlenné téve a talajt, eltüzelve pedig rákkeltő füstöt bocsát ki.

Fotó: https://www.facebook.com/hasznaltsutoolajbegyujtes

Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná. A használt sütőolaj és sütőzsiradék óriási károkat okoz a környezetbe jutva: a lefolyóba öntve megtapad, és lehűlve szappanszerű lerakódást okoz a csatornahálózatban, szűkítve az áteresztő képességét, hosszabb távon dugulást is okozhat. A szennyvíz más összetevőivel keveredve kénessav keletkezik, amely a csatornarendszer fém- és betonelemeit is kikezdi, csökkentve ezáltal a közművek élettartamát.

Az olaj a szennyíztisztítóba kerülve rontja a tisztítómű technológiai hatásfokát, mivel nagy energiát emészt fel az anyag kiszűrése. A lerakódó olaj és zsiradék jó tápanyag az élősködőknek, a csótányok és patkányok elszaporodását okozhatja a csatornahálózatban és a környékén. Csatornázatlan területeken az emésztőbe kerülve is káros hatást fejt ki, mert elősegíti az elzsírosodását, a szippantást követően az anyag nagy része szintén a szennyvíztisztítóba kerül.

A használt sütőolaj vagy sütőzsír elhelyezésére nem jó megoldás az sem, ha a kommunális szemét közé kerül, mivel a hulladékkezelő telepen a válogatást megnehezíti a szétfolyó anyag. Egyre ritkább a használt sütőolaj közlekedési célú felhasználása. Bár a régebbi dízelmotorok szűrés után még elmentek a használt sütőolajjal (erős sültkrumpli- vagy sülthal-szagot árasztva), de a modernebb motorokat jó eséllyel tönkre is tenné az „adalék”, ráadásul a jövedékiadó-törvényt is megsérti a renitens autós.

sütőolaj-leadás környezetvédelem sütőolaj
Kapcsolódó cikkek