Zöldgazdaság

Gigabírságot kapott a szibériai olajkatasztrófa felelőse

Átszámítva 572 milliárd forint kifizetésére kötelezték a Nornickel bányaipari óriás egyik leányvállalatát a tavaly májusban történt környezetszennyezésért.

Hatalmas pénzbírság, csaknem 146 milliárd rubel (572 milliárd forint) kifizetésére kötelezte pénteken egy orosz bíróság a Nornickel bányaipari óriás egyik leányvállalatát a tavaly májusban történt környezetszennyezésért.

A Krasznojarszki terület döntőbíróságán zajló perben az orosz környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) 148 millió rubel pénzbüntetést kért a Nornickel energiaipari leányvállalatára, a NTEK-re a környezeti károk miatt.

A törvényszék részben méltányolta a kérést, csak kétmilliárddal csökkentette az összeget, így a vállalatnak 146 milliárd rubelt kell fizetnie

– ismertette a döntést Natalja Varigina bíró.

Fotó: Kirill KukhmarTASS via Getty Images

Tavaly május végén a NTEK-hez tartozó hőerőmű egyik olajtározójából húszezer tonna nyersanyag ömlött ki, miután megsüllyedt a létesítmény tartószerkezete.

A környezetvédelmi felügyelet 148 milliárd rubelre becsülte a környezeti károk nagyságát,

a Nornickel azonban nem értett egyet a számolási módszerrel, és úgy kalkulált, hogy az okozott kár ennél közel hétszer kisebb, 21,4 milliárd rubel.

Vágóképek a baleset helyszínéről:

https://www.youtube.com/watch?v=nckCjv0VdOk

A Nornickel (Norilszkij nikel) a világ legnagyobb, nikkelt és palládiumot bányászó és olvasztó vállalata, a réztermelésben pedig a hetedik a világon. A cég ezenkívül tucatnyi nemes és értékes fémet termel kezdve a platinától és aranytól egészen az irídiumig.

szibéria olajszennyezés szibériai olajkatasztrófa
Kapcsolódó cikkek