Zöldgazdaság

Harc a felmelegedéssel: hogyan lehet házikerti körülmények között alkalmazkodni a klímaváltozáshoz?

A kertészkedés nem csak kellemes kikapcsolódás, de hasznos hobbi is lehet, kiváltképp, ha kultúrnövények termesztésére adja a fejét. A különböző dísznövények és a virágoskert gondozása mellett ezért érdemes legalább egy néhány négyzetméteres területet elkülöníteni a veteményesnek. De akár kipróbálja a konyhakert létrehozását, akár marad a dísznövények gondozásánál, hasonló problémákkal és feladatokkal fog szembesülni. Az éghajlat változik és egyre szélsőségesebb az időjárás, ezért van néhány dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

Fotó: canva

Minden növényfaj telepítésénél a legfontosabb a megfelelő összetételű talaj biztosítása. Mivel azt nem igazán válogathatjuk meg, hogy milyen termőfölddel van dolgunk egy adott területen, érdemes talajmintát venni és akár egy gyors házi vizsgálat után a megfelelő anyagokkal javítani az összetételén. A talaj megújítására számos különböző módszer létezik, a trágyázástól kezdve a mélymulcs és a vetésforgó alkalmazásán át a növénytársítások megfelelő használatáig. A leghatékonyabb ezek együttes alkalmazása.

A monokultúrás művelés a legrosszabb, ami egy kerttel történhet. Az olyan zöldséges vagy virágágyásokban, ahol csak egyféle növény kap helyet – épp ilyen monokultúra a tökéletesre nyírt gyep is – sivár világgal találkozik az, aki közelebbről szemléli. Egyféle növény csak ugyanazokat a tápanyagokat vonja ki a talajból és csak kevés állatfajnak ad otthont, így az ilyen környezet gyorsan szegényes talajéletet eredményez, ami az adott növény kórokozóit és kártevőit erősíti. Érdemes ehelyett egymást támogató növények együttes telepítésében gondolkozni és minél nagyobb biodiverzitásra törekedni.

Fotó: canva

Az emberi élet egyik legfontosabb alapfeltétele a víz. Nincsenek ezzel másképp a kert élőlényei sem, ezért nagyon fontos a megfelelő öntözőrendszer kialakítása. Mivel hazánkat is évről-évre gyakrabban sújtja szárazság, egyre fontosabb szerepet játszik az esővíz begyűjtése és a vezetékes víz gazdaságos felhasználása. A megfelelő kertépítési technikák alkalmazásával, a kertben rejlő minden lehetőség kiaknázásával és a gazdaságos kertészkedést elősegítő eszközök beszerzésével azonban valódi oázist hozhat létre akár egy egészen kicsi kertben is.

környezetvédelem hobbikertészek éghajlatváltozás
Kapcsolódó cikkek